En tidligere amerikansk soldat, som mistede begge sine ben og kønsorganerne ved en vejsidebombe i Afghanistan, føler sig 'helt normal igen', efter at han har fået lavet en operation.

Han fik på John Hopkins Universitet i Baltimore opereret en penis og testikelpung på plads i marts sidste år. Begge organer kom fra en afdød donor.

Det har givet manden en 'næsten normal seksuel funktion og gjort hans daglige liv meget bedre'.

Holdet bag operationen har skrevet en opdatering af hans situation i New England Journal of Medicine.

Det tog kirurgerne 14 timer at udføre operationen.
Det tog kirurgerne 14 timer at udføre operationen. Foto: Affotograferet fra video
Vis mere

I opdateringen afsløres det, af den tidligere soldat er vendt tilbage til skolebænken, og han kan leve sit liv uden hjælp fra andre.

Richard Redett, der er professor i rekonstruktiv kirurgi ved universitetet i Baltimore, fortæller til tv-stationen NBC News, at den tidligere soldat 'for første gang i lang tid føler sig normal igen'.

Professoren tilføjede: »Han klarer sig særdeles godt. Operationen er gået fint, og der har ikke været nævneværdig afvisning af det transplanterede. Han har fået en vældig god funktion tilbage.« Det skriver Sky News.

Han kan godt nok ikke producere sperm, for der blev ikke indopereret nogen testikler. Men han kan få rejsning og orgasmer – og han kan urinere på normal vis

På dette billede fra hospitalet står holdet bag operatonen. Til venstre i billedet ses Richard Redett.
På dette billede fra hospitalet står holdet bag operatonen. Til venstre i billedet ses Richard Redett. Foto: Handout
Vis mere

Der er godt nok lavet en række penisoperationer de senere år, men operationen er den første, der involverede både en penis og en testikelpung.

Det tog 14 timer at gennemføre den, og kirurgerne måtte skabe kontakt mellem nerverne, blodårerne, huden, musklerne og senerne for at genopbygge penissen og dens 'omgivelser'.

Kirurger ved universitetet beskriver en mistet penis som 'det usagte sår af en krig'. Det gør ondt i stilhed hos patienter, som får stigmaer og mister brugen af organet.

Ifølge en tidligere undersøgelse beskrevet i Journal of Urology blev 1367 soldater, der tjente i Afghanistan og Irak, ramt af penisskader mellem 2001 og 2013.

Der er lavet under en halv snes operationer over hele verden med at sy en penis på plads igen.