I Filippinerne frygter man at udbruddet af vulkanen Mount Mayon, kan risikere at udløse en månedlang vulkankrise i området omkring den spruttende vulkan.

Vulkanen har allerede udløst en alarm på niveau 4 - et skidt under den farligste alarm - og over 81.000 indbyggere er allerede blevet evakueret til midlertidige opholdsrum. Mange af evakueringsstederne er allerede overfyldte, oplyser landets katastofeberedskab fredag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Vi forbereder os på tre måneder,« siger Romina Marasin, talskvinde for Filippinernes katastofeberedskab fredag, om udsigten for de midlertidigt hjemløse.

På de 69 evakueringssteder begynder man allerede at se hygiejneforholdene bliver dårligere.

Nogle af de godt 82.000 evakuerede på grund af Mount Mayons udbrud.
Nogle af de godt 82.000 evakuerede på grund af Mount Mayons udbrud. Foto: ROMEO RANOCO
Vis mere

Ældre kvinder og børn får gratis tjekket deres helbred, på de forskellige evakueringssteder. Men de mangler toiletter.

»Provinsen Albay gør hvad der er muligt, for at klare situationen med de manglende toiletter,« siger Nestor Santiago fra sundhedsministeriet.

Omkring 70.000 af de evakuerede er indlogeret på skoler, mens knap 12.000 bor i telte eller hos familemedlemmer.

Den nærmeste lufthavn i området, Legazpi, i byen af samme navn, har aflyst 97 flyafgange.

Der har ifølge vulkanologer været syv tilfælde af intens udstrømning af lava fra krateret, i løbet af en 21 timers periode fra torsdag morgen.

Lavaen skyder op i søjler på mellem 150 og 500 meter, og de laver store askeskyer, som når op til tre kilometers højde over vulkanen.

Andre læser også