Pund falder efter juridisk udtalelse, og nordirsk parti får kolde fødder. Theresa May styrer mod nederlag.

Premierminister Theresa Mays brexitaftale hænger tirsdag i en tynd tråd, efter at den britiske regerings øverste juridiske rådgiver fastslår, at Storbritannien ikke selv kan vælge at forlade den såkaldte irske bagstopper.

Det har været et nøglekrav fra de mest energiske EU-modstandere i hendes eget konservative parti og fra det nordirske støtteparti Democratic Unionist Party (DUP). De kræver, at briterne selv kan vælge, hvornår de vil forlade bagstopperen.

Det øger sandsynligheden for, at hun taber den planlagte afstemning om brexitaftalen tirsdag aften. Bagstopperen skal forhindre, at der opstår en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Avisen Financial Times gengiver en kilde i DUP for at sige, at partiet har fået kolde fødder efter at have læst en udtalelse fra den øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox.

- En kilde i DUP har fortalt, at "nej", de kan ikke se, hvordan partiet kan støtte aftalen i parlamentet i aften efter at have læst Cox' juridiske responsum, skriver avisens korrespondent, Laura Hughes.

Udtalelsen fra Geoffrey Cox tirsdag fik straks det britiske pund til at falde på de internationale valutamarkeder.

En indikation på, at finansmarkederne venter, at Mays aftale med EU vil falde.

- De juridiske risici er uforandrede, lyder det i vurderingen fra Cox af den såkaldte bagstopper.

- Storbritannien ... vil ikke have internationale lovmæssige midler til at trække sig ud af protokollens arrangementer, undtagen hvis det sker efter fælles aftale, skriver Cox med henvisning til den skilsmisseaftale, May har indgået med EU.

May rejste mandag aften til Strasbourg for at få en tilføjelsesaftale. Den klargør, at en appelinstans kan inddrages fra 2021, hvis ikke EU afsøger alternative løsninger på det irske grænseproblem.

Den særlige mæglingsinstans er allerede indskrevet i den skilsmisseaftale, som May indgik med EU i november.

En formulering i Cox' tolkning giver dog May en lille sejr.

- Jeg vurderer nu, at de juridisk bindende klausuler i den fælles erklæring og indholdet af den ensidige erklæring reducerer risikoen for, at Storbritannien ufrivilligt vil blive bundet til aftalens betingelser, skriver Cox.

/ritzau/