Brasiliens regnskov brænder. Som i august sidste år, således også i august i år – bare meget værre. Og tendensen fortsætter i september.

Satelitdata viser, at skovbandene, der raser mange steder i den tropiske regnskov, i stigende grad er på vej til at sprede sig til skov, som ikke har været berørt før – jomfruskoven.

Allerede i august var brandene de værste i 10 år. Det skriver Reuters.

Og i den første uge af september rapporterede Brasiliens nationale rumfartsagentur, Inpe, at der var 8.373 brande – mere en dobbelt så mange som i samme periode i 2019.

Denne skovbrand er startet illigalt.
Denne skovbrand er startet illigalt. Foto: CARL DE SOUZA
Vis mere

Det er meget bekymrende, at 27 procent af brandene er sket i såkaldt 'virgin forest' – en jomfruskov, der ikke er blevet rørt af mennesker.

Der er brandene ikke så koncentrerede som i den skov, der er blevet omdannet til landbrugsjord. Det viser analyser foretaget af Amazon Conservation, en amerikansk nonprofitorganisation.

»Det er et meget mere ukontrolleret brandscenarie, der nu er i gang,« siger Matt Finer, som leder Amazon Conservation.

»Disse brande har vi ingen ide om, hvor de ender henne, hvornår de stopper. Og når den tørre tid kommer, så bliver det hele bare meget værre.«

Også denne skovbrand er sat igang illegalt.
Også denne skovbrand er sat igang illegalt. Foto: CARL DE SOUZA
Vis mere

Hvis man tæller alt med, så har september allerede haft 53 større brande pr. dag i den første uge. Det er en brat stigning fra 18 om dagen i august i år.

Ifølge Amazon Conservation er en større brand en, som udleder røg nok til at indikere, at en større mængde biomasse er i brand.