Leonora Colmor Jepsen, der repræsenterer Danmark i Eurovision, kunne hvile stemmebåndene, da 17 lande tirsdag aften skulle skæres ned til 10 i Eurovisions første semifinale.

Danmark skal nemlig først konkurrere i showet på torsdag, når den anden af de to semifinaler finder sted i Tel Aviv i Israel, som i år er værtsby for showet.

Til gengæld var det blodigt alvor for vores to nordiske naboer Island og Finland, der begge var på scenen for at levere deres bidrag til årets internationale melodigrandprix.

Islands bidrag er blevet kaldt årets mest kontroversielle, da gruppen Hatari, der står bag sangen 'Hatrið mun sigra' (Hadet vil sejre, red.), ikke har været bleg for at udtale sig om deres holdning til Israels behandling af palæstinenserne.

To af Danmarks nordiske naboer var i kamp tirsdag aften i Eurovisions første semifinale.
To af Danmarks nordiske naboer var i kamp tirsdag aften i Eurovisions første semifinale. Foto: JACK GUEZ
Vis mere

På scenen krydrer de det med en hel del lak og læder – deres optræden er nemlig visuelt inspireret af BDSM, der er en samlet betegnelse for seksuelle lyster, der kredser om bondage, disciplin, underkastelse, sadisme og masochisme.

Det kunne Europa ikke stå for. I hvert fald fik Island en af de gyldne billetter til finalen.

Men Finland var der ikke plads til. Vores naboer mod nord var ellers repræsenteret af stjernen dj Darude, der står bag det ikoniske hit 'Sandstorm'.

Den finske dj røg dog ud med et brag.

Da seernes stemmer og fagjuryernes point var talt op, stod det til gengæld klart, at Grækenland, Hviderusland, Serbien, Cypern, Estland, Tjekkiet, Australien, San Marino og Slovenien skal dyste i finalen.

To lande har i år meldt fra til Eurovision, nemlig Bulgarien og Ukraine.

Derfor er der i år 41 lande i konkurrencen.

Traditionen tro er værtslandet, Israel, samt de såkaldte big five – Tyskland, Spanien, Storbritannien, Frankrig og Italien – garanteret en finaleplads, da de betaler det meste af grandprix-regningen.