Selv eksperterne ved ikke rigtigt, hvorfor det er sket.

Men flere indbyggere i den lille italienske by Vo ser ud til at have udviklet en form for superimmunitet over for coronavirussen.

NBC News beskriver et endnu ikke offentliggjort studie fra universitetet i Padova og Imperial College London, der viser, at 129 indbyggere stadig havde en høj koncentration af antistoffer over for virussen, ni måneder efter, at de var blevet smittet i pandemiens begyndelse.

16 af dem havde endda dobbelt så mange antistoffer sammenlignet med niveauet flere måneder tidligere, i maj.

Vo var et af de første coronahotspots i Vesten.
Vo var et af de første coronahotspots i Vesten. Foto: MARCO SABADIN
Vis mere

»Vi kortlagde, at der stadig var antistoffer sidst i november, 9-10 måneder efter den første smitte. Det er den længste periode, der overhovedet er blevet registreret i løbet af pandemien, hvor der har været antistoffer til stede (i mennesker, red.),« siger den italienske professor og mikrobiolog Enrico Lavezzo til mediet.

Der er også registreret tilfælde af superimmune personer andre steder i verden, men ifølge NBC News vil mængden af antistoffer i personernes kroppe sædvanligvis langsomt falde efter smitten, mens det modsatte altså har været tilfældet i Vo.

Enrico Lavezzo har tre gange massetestet næsten alle af de 3.300 indbyggere i den lille by vest for Venedig for at følge udviklingen. Og for at forstå, hvad der sket.

I februar sidste år trak den lille italienske by ellers overskrifter af en helt anden grund.

Det var her, at det første coronarelaterede dødsfald i Europa blev registreret. 77-årige Adriano Trevisan døde 21. februar 2020. Siden blev byen hurtigt lukket fuldstændigt ned.

Vo var samtidig det måske første smitte-hotspot i den vestlige verden.

Og en af de teorierne går nu på, at stigningen i antistoffer blandt mange af indbyggerne kan skyldes, at de igen og igen er blevet reeksponeret for coronavirussen i det lille nedlukkede samfund, hvor der altså var mange smittede.

Man ved endnu ikke, hvordan coronavirussen kom til Vo. Seks personer er i alt død af covid-19 i byen.

Og selvom eksperter flokkes om byen, er der endnu ingen forklaring på, hvorfor flere indbyggere har fået flere og flere antistoffer – altså endnu uden at være blevet vaccineret. Det skal også undersøges, om forklaringen findes i særlige dna-mønstre.

En af de superimmune er 53-årige Raffaella Frasson. Hun er klar til at stille op til den kommende massetest i byen for at se, om hun fortsat udvikler en stigende mængde af antistoffer i kroppen.

Samtidig er hun ærgerlig over, at den øgede mængde af antistoffer i hendes krop egentlig ikke kan bruges til at få mere frihed i dagligdagen, som hvis det havde skyldtes en vaccine.

»Hvis der fandtes en form for antistofpas, havde jeg taget det og rejst. Jeg vil rejse og nyde mit liv. Vi har allerede mistet så meget på grund af det her,« siger hun til NBC News.