Plastikposer, sække, rester af reb, fiskenet og en benzindunk.

Det var blot noget af det, der blev fundet i en kaskelothvals fordøjelsessystem, efter den skyllede død op på en strand ved den spanske by Cabo de Palos i Murcia-regionen i februar.

Det skriver det engelske medie Telegraph, efter resultaterne af hvalens obduktion blev offentliggjort fredag.

I alt fandt man intet mindre end 29 kilo plastikaffald i den unge hanhval, der målte ti meter i længden og vejede mere end seks tons. Netop affaldet endte med at tage livet af hvalen, da det blokerede dens fordøjelsessystem, og hvalen havde samtidig ingen mulighed for at slippe af med plastikken, som den havde slugt.

Blokeringen førte til sidst til, at hvalen udviklede en infektion i maven, som til sidste førte til dens død.

Obduktionsresultatet har ført til, at myndighederne i området har lanceret en oplysningskampagne, der skal gøre folk mere opmærksomme på farerne ved at smide affald i naturen og i havet.

»Tilstedeværelsen af plastik i vandet og havene er en af de største trusler mod bevarelsen af dyreliv på verdensplan, idet mange dyr er fanget i affaldet eller indtager store mængder plastik, som kan føre til deres død,« siger generaldirektøren for Murcia-regionens miljømyndighed, Consuelo Rosauro, ifølge Independent.

»Det er ikke et ukendt problem for Murcia-regionen, hvorfor vi må håndtere det gennem oprydnings-aktioner og - ikke mindst - borgeroplysning,« tilføjer hun.

De seneste år er der kommet større og større fokus på den mængde plastik og affald, som ender i verdenshavene. Ifølge Telegraph ender op mod otte millioner tons plastik hvert år i havet. Sidste år beregnede forskere, at det tal kunne fordobles i år 2025, medmindre der bliver gjort noget ved problemet.