Knap otte år efter, at han blev udvekslet i en spionhandel mellem England og Rusland, kæmper 66-årige Sergei for sit liv efter at være blevet forgiftet med nervegas. Men af hvem? Og hvorfor?

Et højspændt spiondrama, som selv John le Carre næppe kunne have skrevet bedre, har den seneste uge udspillet sig i den lille idylliske by Salisbury i det sydlige England.

Et drama med dobbeltagenter, mordforsøg og en dødbringende dosis nervegas. Samt en pil, der kun peger i én retning: Mod øst. Mod Rusland.

Lige nu ligger hovedpersonen i spion-galleriet på intensivafdelingen og kæmper på ottende døgn for sit liv.

Skal vi starte med scenen, der blev startskuddet på dramaet, skal vi zoome ind på katedralbyen Salisbury, hvis søvnige men trygge rammer den 66-årige Sergei Skripal havde genplantet sine rødder i.

Så idyllisk tager katedralbyen Salisbury sig normalt ud. 
Så idyllisk tager katedralbyen Salisbury sig normalt ud.  Foto: TOBY MELVILLE/Reuters
Vis mere

Denne søndag eftermiddag havde han sammen med sin 33-årige datter lige indtaget en frokost på et af byens spisesteder. Så gik de en kort tur, sikkert arm i arm, og satte sig på en bænk på torvet.

Sandsynligvis havde de masser at tale om. Yulia, som datteren hedder, var dagen forinden kommet på besøg fra Moskva, som hun igen havde bosat sig i. Men med ét døde talen ud.

Det var en læge, der angiveligt reagerede på synet af det sammensunkne og bevidstløse par på bænken. Datteren havde kastet op. Og trak ikke længere vejret. Ambulancer blev tilkaldt.

I en fredelig by som Salisbury var det et drama i sig selv.

Et beskyttende telt dækker i disse dage den bænk, hvor Sergei Skripal og hans datter Yulia blev fundet. 
Et beskyttende telt dækker i disse dage den bænk, hvor Sergei Skripal og hans datter Yulia blev fundet.  Foto: Peter Nicholls/Reuters
Vis mere

Men nyheden om, at der ikke bare var tale om en ældre pensioneret russisk tilflytter, som havde fået et ildebefindende, tilførte lynhurtigt dramaet nye dimensioner. For der skulle ikke mange googlesøgninger til for at etablere, at ofret for blot otte år siden indgik i en opsigtsvækkende spion-byttehandel mellem de to lande.

Skripal var oberst i den frygtede russiske efterretningstjeneste GRU. Her var han ifølge kilder som BBC og The Guardian ikke én af dem, der havde fløjlshandskerne på.

Derfor fik hans kolleger da også et chok, da Sergei Skripal i 2004 blev arresteret i nærheden af sit hjem i Moskva og anklaget for ‘højforræderi i form af spionage’.

Anholdelsen af den tidligere obert i GRU. 
Anholdelsen af den tidligere obert i GRU.  Foto: REUTERS TV
Vis mere

Ifølge The Guardian blev omfanget af hans forræderi ved retssagen af den russiske sikkerhedstjeneste FSB - forløber for KGB - sammenlignet med den legendariske russiske spion Oleg Penkovsky, der i 1950erne og 60erne var spion for såvel englænderne som amerikanerne og blev betragtet som deres mest værdifulde dobbeltagent nogensinde.

Navnene på mere end 300 russiske spioner samt en række øvrige statshemmeligheder skulle Sergei Skripal angiveligt have videregivet til engelske MI6 fra 1995 og frem til anholdelsen.

I 2006 faldt dommen ved Moskvas militær-domstol. Ud over at blive frataget sine titler og medaljer, blev Sergei Skripal idømt 13 års fængsel. En efter sigende meget mild straf.

Denne pub var et af de steder, Sergei Skripal jævnligt frekventerede. Nu undersøges også det for spor af nervegiften. 
Denne pub var et af de steder, Sergei Skripal jævnligt frekventerede. Nu undersøges også det for spor af nervegiften.  Foto: BEN STANSALL/AFP
Vis mere

Ruslandseksperter indikerer overfor bl.a. The Guardian, at netop den milde straf er værd at skrive sig bag øret i forhold til det nuværende drama.

‘Død over spioner’ er nemlig angiveligt et internt motto blandt de ansatte i sikkerhedstjenesten FSB. Efter manges mening slap Sergei Skripal for billigt.

At han så tilmed i 2010 blev hovedingrediensen i spion-byttehandlen mellem Rusland og England, og dermed kunne se frem til at leve resten af sine dage i ro og fordragelighed under den engelske sikkerhedstjenestes beskyttende vinger, mildnede sandsynligvis ikke sindene.

Med sin kone og sine to børn slog Sergei Skripal sig allerede dengang ned i det idylliske Salisbury. To år senere døde hans kone dog af kræft, i 2014 besluttede datteren Yulia at flytte tilbage til Moskva, og for et år siden mistede han sønnen Alexandr, som under mystiske omstændigheder døde under et besøg i Sankt Petersborg.

Var det her på kirkegården, hvor hans kone og søn ligger begravet, at Sergei Skripal og hans datter blev udsat for nervegiften? 
Var det her på kirkegården, hvor hans kone og søn ligger begravet, at Sergei Skripal og hans datter blev udsat for nervegiften?  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP
Vis mere

Det var angiveligt i anledning af et-årsdagen for hans død, at Yulia forrige lørdag ankom til Salisbury, hvor Sergei Skripal levede et stille liv og ikke gjorde meget væsen af sig.

I modsætning til andre afhoppere og kritikere af Putin, var hans mund lukket. Han kunne lide en stille øl på pubben, indkøbte flittigt skrabelodder, og var ellers mest kendt som ham, der ofte var at finde på kirkegården.

Nu kæmper han selv for sit liv.

Først var der usikkerhed omkring, hvad der lå til grund for Sergei Skripal og hans datters tilstand. Men da den første betjent på stedet pludselig blev ramt af samme symptomer, var ingen i tvivl om, at det måtte være en form for gift. Siden blev det indsnævret til nervegift.

Arkivfoto af Sergei Skripal taget under retssagen mod ham ved militærdomstolen. 
Arkivfoto af Sergei Skripal taget under retssagen mod ham ved militærdomstolen.  Foto: Stringer/Scanpix
Vis mere

Fem centrale steder undersøges minutiøst for spor af den ukendte nervegift, som angiveligt først virker flere timer efter. Stederne er Sergei Skripals hus, bænken de blev fundet på, kirkegården, den pub, han frekventerede og restauranten, hvor de indtog deres frokost.

Men hvordan kom de i kontakt med nervegiften? Hvem stod bag? Og hvorfor?

Seneste nyt i skrivende stund er, at Sergei Skripal samme dag modtog en buket blomster fra en god ven, som bad ham lægge den på sønnens grav i anledning af dødsdagen. Og det var denne buket, der indeholdt nervegiften.

Mere end 250 antiterrorbetjente har de seneste otte dage været på sagen. 200 vidner har været afhørt. Over 240 stykker bevismateriale indsamlet. Pilen peger mod øst. Mod Rusland.

Officielt tager Rusland afstand til anklagen, der hænger i det iskolde luftrum. Og raser over, at de igen hænges ud som skurken.

»Det er altid Rusland, der hænges ud. Behøver Vesten overhovedet beviser, for at give os skylden?«” spørger en vred Anna Chapman ifølge Daily Mail på det sociale medie Instagram. Hun var en af de spioner, der i 2010 blev udvekslet for Sergei Skripal. Til Rusland.

Foto af en ung Sergei Skripal.
Foto af en ung Sergei Skripal. Foto: BBC/Handout
Vis mere

Men er det Putin, er det tidligere FSB ansatte, der opererer på egen hånd, eller nogle helt tredje?

Det kapitel er ikke skrevet endnu.


-------------------------------

Fjender af Rusland, der betalte prisen

Alexander Litvinenko. Død 2006.

Alexander Litvinenko. 
Alexander Litvinenko.  Foto: SERGEI KAPTILKIN/EPA
Vis mere

Et af de mest spektakulære giftdrab. Den hemmelige agent døde af en polonium-forgiftning, som han blev fik tre uger før sin død. Var en højlydt kritiker af Putin og hans styre.

 

Zelimkhan Yandarbiyev. Død 2004.

Zelimkhan Yandarbiyev (midt i billedet med høj hat) 
Zelimkhan Yandarbiyev (midt i billedet med høj hat)  Foto: YURI KADOBNOV/AFP
Vis mere

Yandarbiyev var præsident for den autonome russiske republik Tjetjenien, og blev dræbt i en eksplosion i Qatar. De russiske gerningsmænd fik en heltemodtagelse, da de vendte hjem.

 

Denis Voronenkov. Død 2017.

Liget af Denis Voronenkov. 
Liget af Denis Voronenkov.  Foto: Sergei SUPINSKY/AFP
Vis mere

Den tidligere russiske politiker og Kreml-kritiker blev dræbt på åben gade i Kiev, som han året forinden var flygtet til.

 

Boris Nemtsov. Død 2015.

Boris Nemtsov. 
Boris Nemtsov.  Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA
Vis mere

Den markante og utrolig populære oppositionsleder Boris Nemtsov blev brutalt skudt ned i det centrale Moskva.

 

Anna Politkovskaja. Død 2006.

Anna Politkovskaja. 
Anna Politkovskaja.  Foto: STAN HONDA/AFP
Vis mere

Den systemkritiske, uafhængige journalist var efter eget udsagn tidligere forsøgt forgiftet. Men det blev fire kugler, der i 2006 dræbte hende i eget hjem.

 

Mikhail Lesin, 2015

Mikhail Lesin. 
Mikhail Lesin.  Foto: SERGEI ILNTSKY/EPA
Vis mere

Den tidligere russiske presseminister døde på et hotel i Washington. Angiveligt af et fald som følge af flere dages druk.