Et helt uhørt og eksplosivt drama udspiller sig nu i USA.

Hvem havde troet, at en amerikansk præsident kunne havne i den situation?

Anført af Californien går hele 16 amerikanske delstater nu direkte i flæsket på USAs præsident. I et tilsyneladende  koordineret oprør lægger de sag an mod præsidentens beslutning om såkaldt nødretstilstand.

Staterne vil forsøge at få en distriktsdomstol i Californien til at omgøre landets nuværende nødretstilstand – der blev indført af Trump for, ifølge eksperter, at skaffe statsmidler til at bygge en grænsemur mod Mexico.

Californiens justitsminister begrunder sagsanlægget med, at præsidenten 'misbruger' den magt, der knytter sig til embedet, skriver nyhedsbureauet Reuters natten til tirsdag dansk tid.

'Vi lægger sag an mod Trump for at forhindre ham i at frarøve skattepenge, som Kongressen har afsat til folk i vores stater,' udtaler justitsminister Xavier Becerra i en erklæring.

Netop muren var en af Trumps helt store valgløfter, da han førte præsidentvalgkamp.

Endnu har han ikke leveret varen, selv om han er på sit år nummer to som præsident.

Præsident Donald Trump med førstedamen Melania Trump på plænen foran Det Hvide Hus i Washington. 15. februar 2019.
Præsident Donald Trump med førstedamen Melania Trump på plænen foran Det Hvide Hus i Washington. 15. februar 2019. Foto: JOSHUA ROBERTS
Vis mere

Derfor har han siden december i fjor spillet højt spil for at sikre, at muren kan blive opført.

22. december og 35 dage frem blev statsapparatet i USA lukket delvist ned på grund af slagsmålet om den amerikanske finanslov, hvor Trump i første omgang satsede på at finde finansiering til muren.

Men den var Demokraterne ikke med på.

Præsidenten har uden held forsøgt at overtale Kongressen til at afsætte 5,7 milliarder dollar til sit grænseprojekt. Og fredag tog Trump det kontroversielle skridt om at indføre nødretstilstand.

En national nødretstilstand giver en præsident særlige beføjelser til, i en nødsituation, at træffe hurtige beslutninger uden om Kongressen. Nu forsøger Trump altså at finde penge til muren et andet sted i statsbudgettet end først planlagt. F.eks. hos militæret.

Men de 16 delstater, anført af Californien, smider med sagsanlægget en stor kæp i Trumps hjul. Trump begrundede fredag sin nødretstilstand med, at USA oversvømmes af narko og kriminelle personer via grænsen til Mexico.