Vladimir Putin er verdensmester i at skabe overskrifter, og nu er han på den igen.

Torsdag præsenterede den russiske præsident sine nye våben, der blandt andet tæller forskellige torpedoer og nye rakettyper.

Lanceringen af de nye våben fandt sted under Putins årlige tale til nationen, og som tilskuere til talen sad den russiske politiske elite, der klappede heftigt, da Putin afslørede det store våbenarsenal.

Det er dog bestemt ikke alle, der klapper i hænderne over Putins tale. Især har et våben - undervandsdronen 'Status-6' - skabt uro.

Det skriver Dagbladet.

Dronen, der skal bruges til at nedlægge marinebaser og hangarskibe, bliver af Thomas Nilsen, der er redaktør på The Independent Barents Observer, kaldt et 'dommedagsvåben':

»Undervandstorpedoen er en ny form for atomvåben. Det er en gigantisk drone, som drives af en atomreaktor, og som kan bevæge sig på meget dybt vand og på egen hånd drive hele vejen over til USA's østkyst. Det er et dommedagsvåben. Et skrækkeligt våben. Fra 1. marts 2018 bliver verden et farligere sted,« siger Thomas Nilsen, der tidligere har arbejdet med kernefysiske våben.

Også det nye interkontinentale ballistiske missil, som kaldes Sarmat, har skabt bange anelser hos forskellige våbeneksperter.

Den russiske præsident, der havde viet omkring halvdelen af sin tale til at tale om våben og sikkerhedspolitik, understregede dog, at Rusland ikke har til hensigt at angribe noget land.

»Ruslands egen nukleare doktrin indebærer, at atomvåben kun anvendes som forsvar mod atomangreb,« sagde han under talen og gjorde det klart, at Rusland vil opfatte et atomangreb på dets allierede som et atomangreb på Rusland.

Foto: SERGEI CHIRIKOV
Vis mere