Flere sæt af oldgamle tænder kan have vist sig at være løsningen på et af de helt store mysterier.
For selvom 'den sorte død' kostede millioner af mennesker livet i middelalderen, er det ikke lykkedes nogen at finde ud af, hvor pestsmitten egentlig kom fra i første omgang. Før nu.
For nu har et forskerhold – muligvis – fundet frem til svaret.
Det skriver BBC.
Den voldsomme pestepidemi, der blev kaldt 'den sorte død', hærgede især i blandt andet Europa i midten af 1300-tallet, efter den var kommet hertil fra et sted i Asien.
Men selvom man i årevis har undersøgt sagen, har det frem til nu ikke været muligt for forskere præcist at lokalisere, hvor byldepesten i første gang opstod.
Nu indikerer en ny analyse, at den smitsomme sygdom kan være startet i Kirgisistan, der ligger i Centralasien, i 1330erne.
Et forskerhold fra University of Stirling i Skotland har sammen med tyske Max Planck Institute og Universität Tübingen analyseret ældgamle dna-prøver fra tænderne på skeletter på kirkegårde nær Issyk Kul-søen i Kirgisistan.
Årsagen til, at man lige præcist valgte at undersøge det område, var, at der var en markant stigning i antal begravelser i det område i 1338 og 1339.
I alt har man undersøgt dna-prøver fra tænderne fra syv skeletter, og fandt forskerholdet fandt pestbakterien, Yersinia pestis, i tre af dem.
»Vores undersøgelse lægger et af de største og mest fascinerende spørgsmål i historien til hvile og afgør, hvornår og hvor den mest notoriske og berygtede menneskedræber begyndte,« siger historien Philip Slavin fra University of Stirling til BBC om opdagelsen.
Fordi stikprøvestørrelsen var lille – syv skeletter – menes det dog, at der skal yderligere undersøgelser til, før man kan sige noget med endegyldig sikkerhed.