Hvad er vigtigst: Mad eller bind?

Sådan har mange unge kvinder stået i supermarkedet og spurgt sig selv, for selv om vi bor i den rige del af verden, er det langtfra et ukendt problem at få råd til bind, tamponer og andre hygiejneprodukter.

En skotsk undersøgelse viser således, at hele 45 procent af landets piger har brugt nødløsninger som sokker, aviser og toiletpapir til at fange menstruationsblodet, fordi der ikke var råd til hygiejnebind.

Som konsekvens har Skotlands regering nu vedtaget et budget på knap 43 millioner kroner til, at alle studerende kan få gratis hygiejneprodukter. Det gør landet til det første i verden, der tilbyder gratis hygiejneprodukter til studerende, skriver blandt andre The Guardian.

Fremover vil der derfor blive uddelt gratis bind, tamponer og andre hygiejneprodukter på landets skoler og universiteter. Det er den skotske socialminister, Aileen Campbell, rigtig glad for.

»Jeg er stolt over, at Skotland tager et verdensførende initiativ til at bekæmpe menstruations-fattigdom, og jeg er glad for støtten fra lokale myndigheder og universiteter til at implementere det,« siger hun.

»Vores investering betyder, at disse essentielle produkter vil være tilgængelige på en fornuftig og værdig måde for alle dem, som har brug for dem, hvilket vil gøre det nemmere for studerende at fokusere på deres studier,« siger Campbell.