Det er første gang, at António Guterres kommenterer beskyldninger om UNRWA-ansattes involvering i 7. oktober.

António Guterres, der er generalsekretær i FN, lover søndag at stille "enhver FN-ansat, der har været involveret i terrorhandlinger" til ansvar.

Det sker, efter beskyldninger om at nogle ansatte i FN-organet UNRWA var involveret i Hamas angreb på Israel 7. oktober.

UNRWA er FN's organisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten.

Men Guterres opfordrer regeringer til fortsat af støtte FN-organet, efter at ni lande har sagt, at de vil stoppe støtten.

- Enhver FN-ansat, der er involveret i terrorhandlinger, vil blive stillet til ansvar, herunder også ved retsforfølgelse, siger FN-chefen i en udtalelse søndag morgen dansk tid.

- Sekretariatet er klar til at samarbejde med en kompetent myndighed, der er i stand til at retsforfølge individerne i overensstemmelse med Sekretariatets normale procedurer for sådanne samarbejder, siger Guterres videre.

Han understreger også, hvilken fare UNRWA's ansatte sætter sig selv i i deres arbejde.

- De titusindvis af mænd og kvinder, der arbejder for UNRWA, mange i nogle af de mest farlige situationer for humanitære ansatte, skal ikke straffes. De alvorlige behov for den befolkning, de tjener, skal mødes.

Det er første gang, at Guterres udtaler sig om sagen, der begyndte at rulle torsdag, da det kom frem, at flere ansatte i UNRWA var blevet fyret, fordi de var mistænkt for at have været involveret i Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Hvordan de skal have været involveret, er ikke offentligt kendt.

Han kalder de handlinger, som de tidligere ansatte beskyldes for afskyelige.

Guterres siger, at ud af de 12 tidligere UNRWA-ansatte er ni blevet fyret, en er bekræftet død og identiteten på de resterende to er ved at blive afklaret.

Storbritannien, Tyskland, Italien, Holland, Schweiz og Finland fulgte lørdag i USA, Australien og Canadas fodspor ved at sætte støtten til FN-organet på pause.

UNRWA er en vigtig kilde til støtte for Gazas indbyggere.

- Mens jeg forstår bekymringerne - jeg blev selv forfærdet over disse beskyldninger - appellerer jeg på det stærkeste til regeringerne, der har suspenderet bidragene til - i det mindste - at garantere kontinuiteten af UNRWA's operationer, siger Guterres.

/ritzau/Reuters