EU-Kommissionen foreslår et EU-budget på 1.100 milliarder euro – eller 8.300 millarder kroner. Det er langt over Danmarks ønske.

Ifølge Reuters vil man bevare rabatter til visse medlemslande – blandt andet Danmark. Det er et stort dansk krav, skriver Ritzau.

Hvis udspillet ender med at blive det bedste kompromis, man kan komme frem til mellem EU-landene, kommer Danmark til at betale meget mere til EU, end regeringen – og oppositionen – ønsker.

Derudover vil EU lancere en genopretningsplan på 750 milliarder euro.

500 milliarder euro af fonden skal være overførsler til medlemslande. 250 milliarder euro vil være lån, skriver BBC.

Genopretningsplanen skal finansieres ved, at EU-Kommissionen optager lån på kapitalmarkederne.

Disse betales tilbage fra 2027 til 2058, og EU-Kommissionen foreslår, at det kan gøres med penge, der kommer i kassen ved at øge EU's egne indtægter.

Det er et meget omstridt spørgsmål, da det vil kræve, at EU-landene giver afkald på at indkræve skatter, som i stedet går direkte i EU-kassen. Det vil give EU-Kommissionen større magt.

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, holder onsdag middag tale i EU-Parlamentet.

Hun kalder situationen i EU 'historisk' og understreger, at EU står ved en skillevej.

»EU er i knæ. Krisen har haft enorme følgevirkninger i samtlige europæiske lande. Det kan man ikke løse og råde bod på som enkelt land. Det her er Europas øjeblik. Det er store udfordringer, vi står overfor. Det er et ganske afgørende valg,« siger Ursula von der Leyen blandt andet:

»Enten går vi alle egne veje. Så lader vi lande i stikken. Så får vi en egoistisk union, hvor nogen ikke har, og andre har, eller også går vi en fælles vej. Det er et såre enkelt valg. Vi skal træffe en vigtig beslutning. Vi kan investere i en fælles genopreting. Dette er en fælles investering i vores fremtid.«