Finlands alarmberedskab er sat i gang, og borgerne opfordres nu til at forberede sig.

Det sker efter, at Finland har taget et skridt nærmere en officiel ansøgning om NATO-medlemskab.

Og i den forbindelse er det langt fra usandsynligt, at Rusland nu vil straffe Finland med et cyberangreb. Det skriver det finske medie Yle News.

»Det er et spørgsmål om held, hvis der ingen russiske reaktioner kommer på en NATO-ansøgning,« lyder det fra Sauli Pahlman, der er Traficoms cybersikkerhedsdirektør.

I den forbindelse opfordrer den nationale finske redningsorganisation borgerne til at have forsyninger nok til hele husstanden – herunder også dyr – til mindst 72 timer.

Derfor opfordres borgerne også til at have kontanter klar ved hånden, hvis russerne hacker de elektroniske betalingssystemer.

Det kan heller ikke udelukkes, at Rusland kan lykkes med at afbryde landets strømforsyning.

Derfor opfordres de finske borgere blandt andet til at have lommelygter, pandelamper og batteridrevne radioer klar.

Også mad, medicin, varme tæpper og rigeligt med vand bør være på de finske indkøbslister i tilfældet af en længerevarende strømafbrydelse.

Torsdag lød det fra den finske præsident, Sauli Niinistö, at Finland skal søge om medlemskab af NATO.

»NATO-medlemskab vil styrke Finlands sikkerhed. Som medlem af NATO vil Finland styrke hele Forsvarsalliancen. Finland skal ansøge om NATO-medlemskab som en hastesag,« oplyste præsidenten sammen med den finske statsminister, Sanna Marin, i en pressemeddelelse.

Med udmeldingerne tager Finland nu et stort skridt nærmere en officiel ansøgning om NATO-medlemskab, som ventes at kunne komme så tidligt som i næste uge.

Og netop denne udmelding er ikke faldet i god jord hos Rusland. For de kalder det en trussel, at Finlands præsident og landets statsminister ønsker, at deres land bliver fuldgyldigt medlem af NATO hurtigst muligt.

Kreml siger i den forbindelse, at der vil komme en reaktion.

»Der er helt klart tale om en trussel mod Rusland. Udvidelsen af den vestlige militære blok vil ikke gøre Europa eller verden mere stabil,« siger Kremls talsmand, Dmitrij Peskov.