USA trækker sig fra sit samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og vil fremover bruge pengene andre steder.

Det siger USA's præsident, Donald Trump, fredag aften dansk tid i en tv-transmitteret tale.

Det dramatiske skridt sker som en direkte konsekvens af Kinas kontrol med WHO, siger han.

Trump suspenderede bidraget til WHO i april, hvor han beskyldte organisationen for at fremme Kinas "falske informationer" om coronaudbruddet.

USA var det land i verden, der gav det største økonomiske bidrag til WHO, og finansierede således omkring 15 procent af organisationen.

I 2017 og 2018 lød landets bidrag på 893 millioner dollar, svarende til cirka 6 milliarder kroner.

Allerede i sidste uge skruede den amerikanske præsident op for retorikken. Her truede Trump med, at USA ville stoppe sine betalinger permanent og overvejede helt at trække sig fra FN-organet, hvis ikke WHO forpligtede sig til "omfattende forbedringer" inden for 30 dage.

Trumps udmelding skete i et fire sider langt brev til WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, skrev han.

Selv om det blot er cirka ti dage siden, så meddeler Trump altså fredag, at amerikanerne trækker sig helt fra samarbejdet med WHO.

»Fordi de har fejlet i forhold til at imødekomme vores krav om yderst nødvendige reformer, så afslutter vi i dag vores samarbejde med WHO,« siger præsidenten fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at USA nu vil 'omdirigere pengene til andre globale og værdigt trængende behov inden for folkesundhed'.

Ifølge Trump har WHO begået en række fejl og reageret for sent i forløbet omkring coronavirusset, som gjorde pandemien værre. Donald Trump beskylder også WHO for at have fortiet vigtige oplysninger og rost Kina uforholdsmæssigt meget.

Flere af anklagerne i det fire sider lange brev er unøjagtige, skriver BBC.

EU har appelleret til fortsat samarbejde i WHO.

»Det er tid til solidaritet. Det er ikke tid til at pege fingre eller at underminere internationalt samarbejde,« sagde Virginie Battu-Henriksson, talsmand for EU-Kommissionen, tirsdag i sidste uge.

I samme tale gør Donald Trump det klart, at Hongkong ikke længere er tilstrækkeligt selvstyrende i forhold til Kina. Derfor vil Hongkong få frataget sine særlige rettigheder, siger han. Den særlige behandling har blandt andet banet vej for, at Hongkong har kunnet etablere sig som et globalt handelscentrum.