I Guds eget land er 'socialisme' lidt af et skældsord - og forud for midtvejsvalget advarer Det Hvide Hus nu mod at lade sig inspirere af blandt andet Danmark.

'Selv om de nogle gange bliver fremhævet som relevante succeshistorier, når det kommer til socialisme, så understøtter erfaringerne fra de nordiske lande konklusionen om, at socialisme sænker levestandarden.'

Sådan lyder det i en 72 sider lang rapport, som Det Hvide Hus har offentliggjort.

Det er ikke mindst demokraten Bernie Sanders, der de senere år har talt varmt for den nordiske velfærdsstat, men ifølge præsident Donald Trumps rådgivere vil det gå hårdt ud over både landets økonomi og den enkeltes økonomi, hvis man lader sig inspirere af lande som Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.

Gør man det, ville det blandt andet betyde, at en Ford Ranger-pickup-truck bliver markant dyrere.

Samtidig ville amerikanske gennemsnitsfamilier betale mellem 13.000 og 33.000 kroner mere i skat, konkluderer rapporten, der nævner Danmark 20 gange.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ryster direktør Lars Andersen på hovedet af den »spøjse« rapport.

»Det er svært at tage alvorligt, og det er rystende, at man kan lave sådan et papir i den amerikanske regering. Man skulle tro, det var kommet fra en kulsort tænketank,« siger han og påpeger, at fattigdommen er tre gange værre i USA, og at væksten i det amerikanske samfund ikke har gjort, at den almindelige amerikaner er blevet rigere.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP PHOTO/RITZAU SCANPIX
Vis mere

Når produktiviteten i USA er højere, skyldes det ifølge Lars Andersen blandt andet, at lønmodtagerne typisk kun holder et par ugers ferie mod de fem-seks uger, der er normen herhjemme.

»Er det socialisme? Måske, men jeg tror ikke, der er stemning for så kort ferie herhjemme,« siger han og fortsætter:

»Vi fremstilles paradoksalt nok som et skræmmebillede, selv om det er i de nordiske lande, vi udlever den amerikanske drøm.«

Hos den borgerlige tænketank CEPOS mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, at Trumps embedsmænd er lidt for flinke ved Danmark.

»Man nævner slet ikke, at det samlede skattetryk i Danmark er næsten dobbelt så højt som i USA. Man kunne også godt have problematiseret den høje danske bilbeskatning på op til 150 procent, som ifølge vismændene er meget forvridende. Når man taler om løn- og kapitalbeskatning, slås Danmark sammen med de andre nordiske lande, selvom vi har betydeligt højere skatter her end i gennemsnittet af de nordiske lande,« siger Mads Lundby Hansen.

Danmark scorer alligevel en 16.-plads på OECD's liste over økonomisk frihed - kun 10 pladser efter USA.

»Vi er dermed blandt de lande i verden med mest økonomisk frihed,« siger Mads Lundby Hansen, der ikke mener, Danmark er et socialistisk land.

»I min optik er Danmark en markedsøkonomi med et meget stort udgiftstryk og verdens højeste skatter. Sammenlignet med andre lande har vi et betydeligt fravær af korruption, god håndhævelse af den private ejendomsret, relativ lidt erhvervsregulering og et fleksibelt arbejdsmarked. Vi ville få et meget mere velstående land, hvis vi reducerer skattetrykket og trimmer de offentlige udgifter,« siger Mads Lundby Hansen.