102 kvinder siger, at han sexmisbrugte dem, og han er en af de værste britiske sexforbrydere i nyere tid. Så hvorfor bliver John Worboys prøveløsladt efter bare otte års fængsel? Briterne kræver svar og kræver, at regeringen griber ind.

John Worboys vil en af de kommende dage forlade et britisk fængsel og spadsere ud i friheden - og ind i et politisk drama.

For Worboys er ifølge flere medier »den værste britiske sexforbryder« i nyere tid, og han er også - siger kritikerne - et symbol på, at samfundets holdning til voldtægt sidder fast et sted i forrige århundrede. 102 kvinder hævder sig misbrugt af Worboys, og mange af dem har fortalt om deres traumatiserende behandling af politiet og i retssystemet. »Han kunne have været stoppet, hvis bare politiet havde taget mig alvorligt,« som hans første offer sagde i et interview med Channel 4.

Og efter at have afsonet sin minimumsstraf på otte år bliver Worboys nu prøveløsladt, og det er ikke en systembrist, men udtryk for systemet - og det er problemet, som kritikerne siger. Parlamentarikere fra alle partier har protesteret, Londons borgmester kræver sagen genoptaget, og otte ofre overvejer via internettet at rejse penge til en civil retsforfølgelse af Worboys, skriver Guardian. Den britiske premierminister, Theresa May, siger til BBC, at hun personligt kender et offer, og hun vil have en redegørelse for den tidlige løsladelse, og som forfatteren Sian Norris skriver i et harmdirrende kampskrift i New Statesman - hele forløbet illustrerer, hvorfor kvinder har fået nok, og hvorfor vi har fået #Metoo-debatten. Det er igen kvinder, som må gennemleve »den mest hårrejsende vold«, og som bagefter bliver »ignoreret af det system, som skulle beskytte og forsvare os (...) Derfor er vi så vrede«, skriver hun.

John Worboys' ofre blev ikke underrettet om hans prøveløsladelse, men måtte høre om det gennem denne nyhed på BBC. Det vil blive lavet om, lover premierminister Theresa May

Dobbeltliv

John Worboys levede ind til sin anholdelse et dobbeltliv. Han var en taxachauffør i London i sit ene liv, en bedsteborger med et pænt hus, velholdte skødehunde og en Audi TT sportsvogn, som Daily Telegraph har beskrevet. Men samtidigt tjente han ved siden af som mandestripper og pornoskuespiller, han var besat af sex og kørte rundt i sin taxa med en »voldtægtstaske«, som politiet forklarede i retten.

I tasken havde han sex-udstyr, kondomer og drikkevarer, som han puttede bedøvende middel i, og han brugte den samme fremgangsmåde over for sine ofre: Han samlede enlige kvinder op i London og lovede at køre dem hjem, selv om de ikke havde penge nok. Derefter fortalte han, at han netop havde vundet en lotterigevinst, han viste kvinderne en pose penge og satte sig ind på bagsædet og tryglede dem om at drikke et glas med ham. Når de så var bedøvede, forbrød han sig mod dem.

I 2002 gik det første offer til politiet og fortalte, hvordan en taxachauffør havde misbrugt hende, og som hun fortalte i interviewet med Channel 4 - politiet troede ikke på hende. En taxachauffør i London ville aldrig gøre sådan noget, for han ville miste sin licens, sagde en betjent bl.a. til hende. »Jeg har lige siden følt skyld. Hvis jeg bare havde overbevist politiet om det, kunne vi have stoppet ham«, som hun sagde.

I de følgende år gik yderligere 14 kvinder til politiet og anmeldte overgreb i en London-taxa, men politiet tog ikke anmeldelserne alvorligt, som Guardian har beskrevet. I 2007 blev Worboys kortvarigt anholdt for overgreb på en kunde, men han overbeviste politiet om, at hun selv var med på den. Først i 2008 skete der noget. Worboys voldtog en advokat, og hun fandt sig ikke i politiets afvisning, og senere samme år blev John Worboys anholdt.

Hele sagen mod John Worboys blev forkludret fra begyndelsen, fortæller hans første offer i dette interview med Channel 4. Da hun anmeldte ham i 2002, ville politiet ikke tro på hende.

»Vred«

Hele forløbet endte med en massiv kritik af politiets vrangvillighed, og det blev ikke bedre af, at anklagemyndigheden af ressourcehensyn valgte at fokusere på nogle få sager ud af de mange. 21 ofre blev afvist med en forklaring om, at Worboys sikkert under alle omstændigheder ville få livsvarigt fængsel, og deres sager ville ikke gøre fra eller til, skriver The Times. Det var en fejl. Worboys endte med at få en tidsubestemt straf, men med et minimum på otte års fængsel. De otte år er nu gået, og et upolitisk nævn har besluttet at prøveløslade ham.

Det er det forløb, som samler sådan en tværpolitisk kritik, og som Sian Norris skriver hos New Statesman - kvindene gjorde undervejs alt, hvad samfundet forlanger af dem. De forsøgte at forsvare sig mod mænd som Worboys, de gik til politiet, de vidnede i retten, nogle af dem fortalte offentligt om deres mareridt for at advare andre, men gang på gang blev de svigtet, og prøveløsladelsen er bare den seneste ydmygelse, skriver hun.

»Derfor er vi vrede.«