En voldsom eksplosion dræbte flere hundrede personer på et hospital i Gazastriben tirsdag aften.

Men noget tyder på, at det ikke var et israelsk luftangreb, som det ellers hurtigt blev meldt ud.

Det siger Jacob Kaarsbo, senioranalytiker hos Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker og Mellemøstchef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Han sad hele tirsdag aften og fulgte med på det sociale medie X.

»Der er den her side, Geoconfirmed, som metodisk bruger hårde data til at lokalisere, hvad der egentlig er foregået,« siger han.

Han har brugt siden gennem halvandet år i Ukraine-krigen, og selvom han flere gange har været skeptisk, har de »sjovt nok altid ret«, som han siger.

Her kunne han se, at det tyder på, at raketten er blevet affyret – sandsynligvis fra gruppen Islamisk Jihad – inde fra Gazastriben som led i en større raketsalve.

»Der kan man se en lille eksplosion over hospitalet, og så dropper raketten og selve sprænghovedet ned der. Det tyder på, at det er det, der er sket,« siger Jacob Kaarsbo.

»Er det nødvendigvis et bevis, der holder i retten? Nej. Men der kører en informationskrig på fuld hammer.«

Der går også et rygte om, at den voldsomme eksplosion kan stamme fra, at Hamas havde et våbendepot tæt op ad hospitalet, den faldne raket kunne have antændt.

Jacob Kaarsbo har fulgt Hamas i snart 20 år fra sin tid i Forsvarets Efterretningstjeneste, og det lyder slet ikke utænkeligt for ham.

»Jeg ved, hvordan de opererer. De gemmer sig i civile områder, har militærinstallationer op ad hospitaler, skoler og så videre, så de kan vise billeder af døde civile, børn og babyer, hvis de bliver ramt. Civile skjolde er en del af deres krigsførelse« siger han.

»Jeg siger ikke, at der altid er proportionalitet i de israelske handlinger, men Hamas bruger det. Og det beviser intet, men man skal ikke tro, at Hamas ikke gør sådan noget her. Det gør de.«

Jacob Kaarsbo kalder det »dybt tragisk« uanset hvad.

De omkringliggende arabiske lande var hurtige til at tage afstand til eksplosionen i går, og flere trak sig fra et møde med Israel og USA.

Samtidig har Israel selv igen og igen afvist, at det skulle være deres luftangreb, der forårsagede de mange dødsfald.

Talsmanden for Israels hær (IDF), Daniel Hagari, fortæller onsdag på et pressemøde, at det israelske militær har konkluderet, at den væbnede gruppe Islamisk Jihad var ansvarlig for eksplosionen på Al Ahli-hospitalet.

Videre hævder han, at Islamisk Jihad affyrede omkring ti missiler fra en kirkegård. På samme tid var der rapporter om en eksplosion på hospitalet i Gaza By, siger han, mens IDF deler en video, de mener beviser det:

Derudover hævder Hagari, at Hamas vidste, at der var tale om et fejlaffyret Islamisk Jihad-missil, men at den militante bevægelse – ifølge ham – lancerede en 'global mediekampagne' for at give Israel skylden.

»De forstod med absolut vished, at det var en raket affyret af Islamisk Jihad, der beskadigede hospitalet,« påstår Hagari.

Det var de palæstinensiske sundhedsmyndigheder i Gaza, der styres af Hamas, der først meldte ud, at 500 personer havde mistet livet i et israelsk luftangreb mod et hospital i Gazastriben.

Det er endnu uklart, hvad der præcis er sket.