Førende britisk videnskabsmand i hårdt angreb på EU for håndteringen af den meget omtalte AstraZeneca covid-vaccine.

»De har skadet vaccinens omdømme på en måde, der giver ekko rundt om i verden,« siger Sir John Bell, professor i immunologi ved Oxford University og leder af forskergruppen, der udviklede verdens første covid-vaccine.

Oxford/AstraZeneca-vaccinen blev med vilje udviklet som en prisbillig og nemt håndterlig vaccine, som skulle kunne anvendes overalt i verden, ikke mindst i udviklingslande. Den blev præsenteret som Storbritanniens gave til verden. Men kritik fra EU-lande har sået tvivl om vaccinens sikkerhed.

»Videnskabsfolk og politikeres dårlige opførsel har sandsynligvis kostet hundredtusinder af mennesker livet globalt – det er ikke noget disse mennesker kan være stolte af,« siger John Bell med en slet skjult henvisning til EUs ledere og sundhedsstyrelser.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, bor i London og har dækket den britiske vaccineudrulning.
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, bor i London og har dækket den britiske vaccineudrulning.
Vis mere

AstraZeneca-vaccinen, der kom på markedet som den første, kom ud i et sandt stormvejr i Europa, hvor EU-ledere både stillede spørgsmålstegn ved vaccinens sikkerhed og effektivitet.

»Denne vaccine er mere eller mindre ubrugelig,« sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ved et pressemøde i foråret 2020.

Først ville mange europæiske lande ikke godkende vaccinen til brug på de ældre. Så ændrede man mening og ville ikke bruge AstraZeneca på de yngre. Danmark var sammen med de andre skandinaviske lande et af dem, der helt stoppede med at bruge vaccinen.

Årsagen var frygt for, at den i sjældne tilfælde kan medføre blodpropper. Risikoen menes i dag at være 1 ud af 65.000.

En gruppe mexikanere har netio modtaget tredje runde AZ-vaccine
En gruppe mexikanere har netio modtaget tredje runde AZ-vaccine Foto: PEDRO PARDO
Vis mere

Sir John Bell mener, at Brexit-debatten kom til at spille en farlig rolle i vaccineudrulningen.

»Det gjorde ikke problematikken bedre, at vores vaccine blev promoveret som en britisk vaccine,« siger John Bell i programmet AstraZeneca: En vaccine til hele verden, der blev sendt på BBC mandag aften.

Men kritikken mod Boris Johnson for at høste billige Brexit-point på Oxford-holdets udvikling af et prisbilligt alternativ til Pfizer og Modernas vacciner, der både er langt dyrere og vanskeligere at håndtere, er mod intet at regne i forhold til kritikken af, hvad Oxford-professoren kalder uansvarlig håndtering af vaccinens renommé fra europæisk side. En »usaglig« håndtering, der ifølge den førende britiske immunolog har stukket en kæp i hjulet på kampen mod Covid i verdens fattigste lande.

AstraZeneca-vaccinen udmærker sig ved ayt være både billigere ob nemmere at håndtere end de de fleste andre godkendte vacciner
AstraZeneca-vaccinen udmærker sig ved ayt være både billigere ob nemmere at håndtere end de de fleste andre godkendte vacciner Foto: PEDRO PARDO
Vis mere

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen blandede sig dengang i polemikken mellem Storbritannien og EU med en kommentar om, at briterne havde »hoppet over, hvor gærdet var lavest,« når det gjaldt sikkerheden omkring vaccinen.

AstraZeneca-vaccinen er siden blevet godkendt i EU, men dens dårlige omdømme her, har gjort det vanskeligt at overbevise befolkningerne i verdens udviklingslande om fornuften i at tage den udskældte vaccine. Det er det, som har vakt Sir John Bells vrede.

Produktionen af AstraZeneca-vaccinen blev som følge af kritikken og berøringsangsten i de europæiske lande holdt tilbage i en række lande rundt om i verden, blandt andet Congo og Thailand, og da der har været akut vaccinemangel på de andre tilgængelige vacciner, har det medført, at millioner af mennesker verden over ikke er blevet vaccineret.