En dom i Spaniens højesteret har udløst demonstrationer i Catalonien, der ønsker ny afstemning om løsrivelse.

Catalonien bør holde en ny folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Det siger Cataloniens regionale præsident, Quim Torra, i kølvandet på flere dages demonstrationer i den catalanske hovedstad, Barcelona.

Protesterne er opstået efter en dom mandag i Spaniens højesteret mod en række tidligere separatistledere.

Ni af dem - heriblandt den tidligere catalanske vicepræsident Oriol Junqueras - blev idømt mellem 9 og 13 års fængsel for deres roller i den catalanske løsrivelsesbevægelse i efteråret 2017.

Det fik umiddelbart efter uro til at opstå i de catalanske gader.

Natten til torsdag opstod der for tredje nat i træk voldelige sammenstød mellem demonstranter og det spanske politi.

I alt kom næsten 100 personer til skade under nattens protester på tværs af Catalonien. Det oplyser beredskabsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den catalanske præsident opfordrede kort efter midnat natten til torsdag demonstranter til at indstille de voldsomme protester.

- Vi vil ikke tillade episoder, som dem vi ser i gaderne. Det må stoppe lige nu.

- Der er intet, der retfærdiggør at brænde biler af eller anden vandalisme, sagde Quim Torra i en tv-transmitteret tale.

Torras tale kom, få timer efter at Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, krævede, at Torra skulle fordømme de voldelige uroligheder.

- Protester bør være fredelige, sagde Torra i talen.

- Vi kan ikke tillade, at nogle grupper, der infiltrerer og provokerer, ødelægger billedet af en bevægelse, der tæller millioner af cataloniere.

/ritzau/Reuters