Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

For andre EU-borgere kan det godt virke besynderligt, at så mange i Ungarn stemmer på Viktor Orbán – en politiker, som har gjort, hvad han kan for at indskrænke den demokratiske proces. Det hedder sig, at det er de gamle og dem på landet, der stemmer på Orbán. Men B.T. i Budapest har mødt en ung, veluddannet kvindelig Orbán-støtte.

»Ja, jeg stemmer Orbán. Det skyldes nok, at min familie på mange måder er konservative. Vores værdier varetages bedst af ham og hans parti. Jeg er ikke begejstret for ham, men jeg stemmer på ham alligevel,« siger Bori Balint til B.T.

Hun er bestyrer i en velanset skønhedsklinik, taler som en af få i Budapest flydende engelsk med en syngende amerikansk accent, der vidner om, at hun også er berejst. B.T.s udsendte forholder hende, at det kan virke lidt mærkeligt at stemme på en kandidat, som i udlandet beskrives som autoritær.

»Orbán har på mange måder været god for os i Ungarn. Jeg fik for eksempel støtte af staten, da jeg blev gift. Der er helt sikkert mange ting ved ham, jeg ikke kan lide, men oppositionen er ikke bedre. Det er vel lidt trist, at det er sådan. Men Orbán er for mig det mindst dårlige valg,« siger Bori Balint.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, dækker skæbevalget i Ungarn fra Budapest.
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, dækker skæbevalget i Ungarn fra Budapest.
Vis mere

Hun og andre Orban-støtter, B.T. har talt med i Ungarn, kan ikke se problemet i, at Viktor Orbán er pot og pande med Vladimir Putin.

»For mig er det ikke problematisk. Ungarn har et andet forhold til Rusland og Ukraine end jer i Vesteuropa. Vi har aldrig brudt os særlig meget om ukrainerne, og Putin har også gjort gode ting for os undervejs,« siger hun.

Den holdning er hun ikke ene om. Marco, en yngre mand, der stemmer på oppositionen, køber heller ikke forargelsen over, at Putin og Orbán er tætte.

Bori Balint frygter ikke, at Ungarn kan blive isoleret af EU, hvis Viktor Orban bliver genvalgt.
Bori Balint frygter ikke, at Ungarn kan blive isoleret af EU, hvis Viktor Orban bliver genvalgt.
Vis mere

»Vi bliver nødt til at være venner med Putin. Vi får al vores energi fra Rusland. Vesten må forstå, at vi ikke bare kan stoppe samarbejdet med Rusland. Vi er alt for integrerede i hinanden,« siger Marco, der er studerende, til B.T.

Orban-støtten Bori Balint mener også, at Orbán har gjort klogt i at forsøge at være neutral i forhold til krigen.

»Jeg er ikke tilhænger af krigen, og jeg synes, det er rigtigt, at Putin er en krigsforbryder. Men Ungarn bliver nødt til at forholde sig til den virkelighed, vi lever i. Og det er en virkelighed, hvor Rusland betyder meget,« siger hun.

Viktor Orban afgiver sin stemme i en forstad til Budapest.
Viktor Orban afgiver sin stemme i en forstad til Budapest. Foto: BENKO VIVIEN CHER / HUNGARIAN PM
Vis mere

Ligesom mange andre ungarere, B.T. har talt med, er hun ikke synderlig bekymret over EUs trusler om at isolere Ungarn, hvis Orbán bliver genvalgt og fortsætter sin politiske linje.

»Alliancer kommer og går. Det ved vi her i Ungarn. Vi er på mange måder glade for at være med i EU, men vi skal ikke tage diktat fra dem. Vi er først og fremmest ungarere,« siger Bori Balint til B.T. i Budapest.

Andre læser også