Brasilien vil gerne standse ødelæggelsen af Amazonas-regnskoven, men landet vil betales for det, lyder det.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har i et brev lovet sin amerikanske modpart Joe Biden at gøre en ende på ulovlig afskovning i Amazonas inden 2030.

Samtidig beder han om "betragtelig" økonomisk støtte for at nå målet.

Det oplyser brasilianske embedsfolk torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Brevet kommer, en uge inden at Biden er vært for et virtuelt klimatopmøde med 40 verdensledere - heriblandt Bolsonaro og statsminister Mette Frederiksen.

Brasilien lovede allerede i 2015 at stoppe ulovlig afskovning i Amazonas-regnskoven inden 2030. Det skete som en del af Parisaftalen.

Bolsonaros valgsejr i 2018 har dog skabt tvivl om, hvorvidt landet stadig har tænkt sig at leve op til målet, da afskovningen i den brasilianske del af Amazonas-regnskoven har nået nye højder under præsidenten.

Han har også tidligere stødt sammen med Joe Biden på spørgsmålet om afskovning, da Biden førte valgkamp for at blive præsident.

Men nu har piben tilsyneladende fået en anden lyd.

- Med uforbeholden støtte til dit arbejde ønsker vi at genbekræfte vores forpligtelse til at eliminere ulovlig afskovning i Brasilien inden 2030

- Men det vil kræve betydelige ressourcer at nå det mål. Brasilien fortjener en fair kompensation for de miljømæssige ydelser, dets borgere giver til planeten, skriver Bolsonaro blandt andet i det syv sider lange brev.

USA og Brasilien har siden februar forsøgt at blive enige om en aftale om at stoppe den gradvise ødelæggelse af verdens største regnskov.

Men ifølge en talsperson fra USA's udenrigsministerium, så er samtalerne på det seneste gået i stå.

Det skyldes ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Brasilien ønsker at blive betalt på forhånd for at beskytte regnskoven. Omvendt vil USA se konkrete resultater, inden landet åbner for pengekassen.

Brasiliens miljøminister, Ricardo Salles, har offentligt bedt om et forskud på en milliard dollar i udenlandsk bistand. Penge, der potentielt kan komme fra USA og andre partnerlande.

Ifølge Reuters sagde Salles tidligere på måneden til avisen O Estado de S.Paulo, at Brasilien kan reducere afskovningen i Amazonas med 30-40 procent på 12 måneder, hvis landet får pengene.

Afskovningen i Amazonas nåede i 2020 sit højeste niveau i 12 år, da et område på godt 11.000 kvadratkilometer blev ødelagt. Det svarer til omkring en fjerdedel af Danmarks areal.

/ritzau/