Tyg på en lille gummibold ti minutter hver dag, og få et par høje kindben og et mere markant kæbeparti.

For mange unge lyder det tilbud besnærende, og på nettet kan du flere steder købe de særlige bolde, så du kan tygge dig tynd i ansigtet.

Problemet er bare, at den slags 'face-fitness' ikke virker. Al den tygning risikerer derimod at give dig hovedpine, dårlig mave og store smerter i kæben.

Ifølge norsk TV2 er tyggebolde blevet et hit blandt de unge på de sociale medier, hvor kendte influencers reklamerer for produktet. Og i Norge ser man allerede nu konsekvenserne af den nye dille:

Et stigende antal unge opsøger nemlig specialisterne og klager over store problemer efter at have tygget løs.

»De, der kommer til os, har store smerter på grund af denne aktivitet. En del har så store smerter, at de ikke kan holde ud at gå i skole,« siger førsteamanuensis i oral kirurgi og oral medicin på Oslo Universitet, Heming Olsen-Bergem.

Hans afdeling ser hver uge flere unge patienter, som har voldsomme mén af tygningen.

Selv om den intense tygning kortvarigt giver øget muskelmasse i kæben, så er det ikke noget, der er muligt opretholde, og muskulaturen i kæben er slet ikke skabt til den form for træning.

Ifølge Heming Olsen-Bergem komme de unge med forskellige typer smerter.

»Overforbrug af kæben påvirker spytproduktionen og mavesyreproduktionen og mavesyreproduktionen. Det kan give flere typer smerter. Derudover får mange meget ondt i hovedet og ansigtet. Mange har så store smerter, at de ikke holde ud at gå i skole, men de kobler sjælden smerterne til tyggeaktiviteten,« siger han til norsk TV2.

Det amerikanske selskab JawlineMe, som sælger tyggebolden, markedsfører bolden som et ansigtstræningsprodukt.

Hvis du tygger på bolden ti minutter hver dag i tre måneder, lover firmaet, at du får en mere markant kæbe og mindre dobbelthage.