Amerikanske Kara Zartlers liv begyndte alt for tidligt. 26 uger før terminen, så den lille pige dagens lys sammen med sin tvillingesøster, Keeley.

Keely var sund og rask trods omstændighederne, men da Kara var bare 10 timer gammel, fik den lille pige en hjerneblødning. Kara overlevede og er i dag, 17 år senere, stadig i live. Men desværre ikke uden mén. En dagligdag med svær autisme og en hjerneskade præger hende i en sådan grad, at hun siden fireårsalderen har udvist selvskadende adfærd.

Det skriver Washington Post.

»Det er et forfærdeligt syn,« siger Kara Zartlers fader, Mark Zartler fra staten Texas, til Washington Post.

»Hun slår sig selv i ansigtet gentagne gange. Hun kommer ind i et loop og kan ikke stoppe.«

Da Kara var yngre varede hendes anfald sommetider i 12 timer, hvor hun både slog, rev og bed i sig selv, og Marc Zartler og konen Christy måtte skiftevis i en halv time ad gangen tage sig af deres lille datter.

»Jeg gav hende et bjørneknus og holdt hendes arme nede,« fortæller han og tilføjer, at hun engang har bidt igennem sin mors finger.

På Karas skole fik hun en spændetrøje på, men alligevel lykkedes det hende at gøre skade på sig selv - blandt andet ved at brække sin egen næse og sit øre.

Den selvskadende adfærd har sat sine dybe spor i familien, og gennem flere år har Mark Zartler forsøgt med forskellige former for medicin, der havde en positiv virkning på Karas adfærd. Hun havde både gode timer og gode dage, fortæller faderen. Desværre medførte medicinen imidlertid også, at hun blev både sløv og ude af stand til at holde øjenkontakt med familien.

Men da Kara var 11 år kom naboen på en idé: Cannabis.

I første omgang fik hun en brownie, der indeholdt cannabis-olie, inden familien skulle besøge en strand, der lå flere timers kørsel væk. Hidtil havde det været nærmest umuligt for familien at besøge stranden, fordi det ikke var muligt at styre Kara i bilen, hvis hun fik et anfald. Men cannabis-olien havde en tydelig effekt på Kara, og turen var en succes.

Siden har familien givet Kara cannabis-olie via en iltmaske, når hun udviste selvskadende adfærd, fordi det ifølge Marc Zartler er den eneste måde, de kan berolige hende på. Samtidig har det også medført, Kara igen i stand til at opretholde øjenkontakt, ligesom hun heller ikke længere er bange for at være alene på familiens badeværelse, som hun tidligere havde været.

I dag er Kara 17 år, og selv om hun fortsat til tider udviser selvskadende adfærd, så er det langt fra i samme omfang, som inden hun blev behandlet med cannabis-olie.

»Hun er ikke en zombie. Hun ligger ikke bare ned. Hun er en normal Kara,« fortæller Mark Zartler til Washington Post.

Han er dog bange for, at han en dag bliver stoppet af politiet med cannabis-olien på sig. I staten Texas er cannabis-olie nemlig ulovligt. Derfor fortæller Mark Zartler også historien om sin datter i håb om, at staten Texas vælger at ændre loven om brugen af cannabis-medicin.

I Danmark har brugen af cannabis som medicin også være diskuteret i årevis, og i 2018 har man valgt at starte en forsøgsordning, der gør det muligt for syge mennesker at købe olien på recept.