Cigaretskod, kaffekopper, burgerpapir og ildelugtende madrester er ofte en helt naturlig del af omgivelserne, når danskerne står på togstationer og venter på at komme videre.

Faktisk er trafikknudepunkterne i Danmark så belastede af uhumsk affald, at det er nogle af de mest beskidte steder i landet.

Et problem, der ikke er blevet mindre med årene.

»Det er tankevækkende, at folk sviner så meget på togstationer. Normerne for, hvordan man opfører sig i det offentlige rum, er blevet svækket. Ansvarsfølelsen for vores fælles arealer er ikke længere så stor,« forklarer Johannes Andersen, sociolog ved Aalborg Universitet:

»Det hænger sammen med øget egoisme, hvor man udelukkende har øje for sig selv. Der er en ligegyldighed over for, om man efterlader noget skrald på en station, for man skal jo bare hurtigt videre i teksten. At andre skal bruge stedet, fylder ikke så meget.«

De store mængder skrald er ikke helt uproblematiske.

For et er, at det er ulækkert.

Men skrald bidrager også til en følelse af utryghed blandt nogle passagerer, viser en ny undersøgelse fra Passagerpulsen Forbrugerrådet Tænk.

Har du oplevet voldelige eller andre utrygge hændelser på en togstation, så skriv til npkj@bt.dk

Hos Banedanmark, der har ansvaret for togperronerne i Danmark, er man træt af de store mængder skrald, der smides på togstationerne hver eneste dag.

»Der er en tendens til, at folk sviner i vores fælles, offentlige dagligstue, så stationerne ikke er et lækkert sted at opholde sig, mens man venter på toget,« siger Mads Thostrup, områdechef for Banedanmark:

»Vi har set en ligegyldighed i samfundet, der medfører, at folk smider deres skrald og lader andre rydde op efter sig.«

Han forklarer, at man eksempelvis på strækningen mellem Hovedbanegården og Østerport i København er så plaget af skrald, at man er til stede 24 timer i døgnet for at rydde op.

Hos interesseorganisationen Hold Danmark Rent overrasker tilstandene på de danske togstationer ikke.

De seneste fem år har deres rapporter vist, at landets togstationer og arealerne omkring dem er nogle af de allermest belastede af skrald i Danmark.

»Folk har lidt nemmere ved slippe deres affald på de her arealer, fordi de ikke har noget tilhørsforhold til stedet. Og når der først ligger skrald, så er der en tendens til, at der kommer mere, fordi der breder sig en opfattelse af, at her er det okay at smide sit affald,« forklarer Anette Juul, projektleder i Hold Danmark Rent.

Hun forklarer, at forskning har fastslået, at når der er rent og pænt, føler folk sig trygge og glade.

Men hvis der snavset og masser af affald, skaber det utryghed.

»Affald bliver opfattet som symptom på manglende sammenhængskraft. Det er et symptom på, at ingen tager hensyn til hinanden, og den følelse avler noget utryghed og ensomhed,« forklarer Anette Juul.

Banedanmark vil ikke afvise, at de tager yderligere skridt for at komme affaldet til livs på stationerne.

»Det skal stå mål med problemets størrelse, så derfor må vi undersøge, om vi kan og bør omlægge vores indsatser,« siger Mads Thostrup.