Siden natten til lørdag i sidste uge har over ti personer mistet livet i trafikulykker i Danmark.

I 2018 mistede 171 danskere livet i trafikulykker, hvilket svarer til under et menneskeliv hver anden dag. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det betyder, at tallene de seneste dage har været langt over gennemsnittet fra sidste år. Og Rigspolitiet er opmærksomme på problemet. Det fortæller Christian Berthelsen, der er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

»Vi arbejder hver eneste dag på at reducere antallet af trafikulykker, der medfører tabte menneskeliv. Vi er klar over, det har været en skidt periode, men vi arbejder videre.«

Redningsfolk har været ude ved mange ulykker i løbet af de seneste dage.
Redningsfolk har været ude ved mange ulykker i løbet af de seneste dage. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Christian Berthelsen siger, at han påpeger det samme hver eneste gang, at han bliver bedt om at forholde sig til antallet af døde i trafikken.

»Vi er simpelthen nødt til at passe på hinanden og tænke os om. Det er den eneste måde, vi kan hjælpe hinanden på derude og sikre os, at vi alle kommer hjem i et stykke.«

Han tilføjer, at Rigspolitiet særligt har fokus på tre elementer, der har en negativ indflydelse på trafikken og som tit har været årsagen til en ulykke.

»For høj hastighed. Spirituskørsel. Uopmærksomhed. Det er tre ting, som vi har erfaringer med påvirker trafikken negativt, så det er tre ting, vi prøver at mindske gevaldigt derude.«

Ulykkerne er sket i mere eller mindre hele landet.
Ulykkerne er sket i mere eller mindre hele landet. Foto: Sonny Munk Carlsen
Vis mere

Politiet har i dag færdiggjort en fartkontrolskampagne. Berthelsen fortæller, at deres kampagner har en positiv indflydelse på trafikken.

Når ulykkerne sker, så er det ikke kun bilister, der kommer til skade. Det er også folk på knallerter, løbehjul eller fodgængere, der kommer galt afsted.

»Uanset, hvilket transportmiddel man bruger, så skal man tænke sig om. Det er ikke en leg ude i trafikken, og vi er nødt til at passe på hinanden.«

Christian Berthelsen slutter med at påpege, at politiet de seneste ti år har lykkedes med at sænke gennemsnittet af dræbte i trafikken.