Aldrig før har så mange danskere deltaget i Tour de France.

Men selv om vi ikke fik den forløsende etapesejr, blev 2021-udgaven fuldstændig uforglemmelig.

En ydmyg gut fra Glyngøre blev en verdensstjerne og chokerede hele cykelverdenen.

Her er B.T.s karakterer til de 11 danskere i den 108. udgave af Tour de France.

Godt gået! Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar lykønsker hinanden på Tourens sidste etape.
Godt gået! Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar lykønsker hinanden på Tourens sidste etape. Foto: Daniel Cole
Vis mere


Det virkede som en befrielse for den danske verdensklasserytter at stille til start uden ambitioner i klassementet. Presset var væk. Det samme var formen desværre. Helt, helt væk. Fuglsang gav en coronavaccine skylden for de dårlige ben. Det blev bakket op af hans data fra løbet, der viste en dansker helt ved siden af sig selv. Drømmen om etapesejre og måske den prikkede bjergtrøje var tusind kilometer væk. Fuglen kunne ikke slå en bule i en blød baret. Det hele kulminerede med et maveonde, der fratog Fuglsang æresrunden i Paris. En kæmpe nedtur for dieselmotoren fra Monaco, der evig og altid er uheldig i Tour de France.


Han var blandt favoritterne på 13. etape, men røg i en grøft og endte med at udgå. Røvtur – og ganske karakteristisk for DSM-rytterens løb. Med to blændende etapesejre fra sidste års Tour de France var han den dansker, vi havde de allerstørste forventninger til. Desværre blev tsunamien fra Stribs Tour mest af alt til et sagte bølgeskvulp. Han skuffede på den første enkeltstart, hvor det blev til en 17.-plads, og kom trods flere forsøg aldrig med i det rigtige udbrud. Bedre held næste år!


En ottendeplads som bedste resultat. Det ser skidt ud på papiret, men i virkeligheden skal vi være glade for, at Mads Pedersen nåede til Paris. Den brølstærke spradebasse fra Holbæk må stå tilbage med en uforløst fornemmelse. Han kom til Touren som et af de bedste bud på en dansk etapesejr, men har været forfulgt af uheld fra dag et. Styrtet på første etape var voldsomt nok til, at de fleste ryttere havde trukket sig. 'Opgivelse' findes ikke i Mads Pedersens ordbog. Heller ikke da han blev ramt af en slem forkølelse, trak han sig ud. Skidt resultat, godt kæmpet.


Der er ting, man altid kan regne med i Paris i juli. Glade, rødvinsdrikkende mennesker på fortovscafeerne. Lidt for tørt brød og lidt for tynd kaffe ved morgenbuffeten. Og selvfølgelig en veloplagt Michael Valgren på Champs-Élysées. Den blonde muskelmaskine fra Thy er fast inventar i verdens største cykelløb. Her sætter han hvert år små krydser i sin lille Tour-bog og udvælger lige præcis de dage, han skal slå til. Men det vil bare ikke lykkes. Heller ikke i syvende forsøg fik Valgren den etapesejr, han drømmer så stort om. Chancen var der på 19. etape, men endte uforløst. Til gengæld scorer han masser af point for sit store arbejde for EFs slagne klassementshåb, Rigoberto Urán


Du ved, hvad du får, når du udtager den halvirske Risskov-knægt til en Grand Tour: en brølstærk arbejdshest, der bare gør det sure arbejde uden at hænge med mulen. Juul-Jensen har puklet for Michael Matthews. En utrættelig indsats i sol, regn og blæst – i bjerge og på flade veje. Det blev også til flere interessante udbrudsforsøg, men den evige hjælperytter manglede de sidste kræfter, når det for alvor snerpede til.


Som en anden såret viking har DSM-danskeren rejst sig igen og igen og kæmpet videre. Men voldsomme styrt på 1. og 13. etape har gjort forholdene vanskelige. Team DSM har rent ud sagt haft en elendig Tour de France, men den utrættelige og forslåede dansker gav dem lidt af æren tilbage. Med sin fremragende tredjeplads på 19. etape til Libourne kan Casper Pedersen forlade Touren med rank ryg.


Det forpligter at være en af verdens bedste cykelryttere, og vi har vel sjældent set en dansker, der har forsøgt så hårdt for at finde frem til den Tour de France-etapesejr, som kampvognen fra Kolding mangler i sit bugnende pokalskab. Viljen var der i den grad, men heldet manglede. En sjette-, femte- og andenplads er enormt flot, men kun sejrene tæller for Asgreen. Watt-monstret har samtidig spillet en vigtig rolle i Mark Cavendishs utallige etapesejre, og det bør honoreres, men mon ikke Quick-Step-danskeren alligevel forlader Touren som en skuffet mand.


Hvad er der i vejen? Asfalt og Mikkel Bjerg! Den danske UAE-rytter har scoret skærmtid som ingen anden dansker i årets Tour. Som feltets galionsfigur har han fragtet kaptajn Pogacar sikkert igennem det franske skønmaleri af et landskab. Sikke en Tour de France-debut. Sikke en cykelrytter! Sikke en fremtid. Det er absolut verdensklasse, hvad Bjerget har vist. Et sandt arbejdsraseri. Den 22-årige fartmaskine kan med god samvittighed hælde champagne i hovedet i aften og skåle med sin slovenske værelsesmakker. Mikkels magi har spillet en stor andel i sejren.


Tre gange top-10! Han kan det hele, den gode Magnus Cort. På stregen er han er spurtmonster, i bjergene en skattet hjælperytter og i udbrud er han blandt feltets farligste fætre. Men det er åbenbart ikke nok. Derfor besluttede den klejne bornholmer, at han ved årets Tour de France ville forsøge at give den gas på de to enkeltstarter Resultatet? En 9.- og en 12.-plads blandt klodens toptunede tidsmaskiner. Det er vanvittigt imponerende. Det samme er det arbejde, han har lagt for dagen for at beskytte kaptajn Uran.


Den store arkitekt bag Mark Cavendishs fuldstændig sensationelle comeback. Hvad er det dog, der sker med folk, når de får Mørkøv som leadout-man? Jeg er tilbøjelig til at tro, at selv Brian Holm kan stille op i næste års Tour de France og køre en etapesejr hjem, hvis altså bare ydmyge Mørkøv får lov at være lokomotivfører for ham i Quick-Step-toget. Den stille danske stjerne, som fortjener hele verdens hyldest. Så tilgiver vi den lille svipser i Paris...



Årtiets cykelsensation! Århundredets danske Tour-præstation! Årtusindets største rød-hvide talent! Jonas Vingegaard har efterladt os i en tilstand af chok. Han var den eneste, der kunne true Tadej Pogacar i bjergene. Tilmed besejre ham på den afsluttende enkeltstart. Det er fuldstændig ufatteligt, at vi søndag ser ham træde op på Tour-podiets næstøverste trin. Glyngøre-gutten med det – på alle måder – store hjerte er på tre uger gået fra ukendt til verdensstjerne. Han har tidligere bøvlet med stress og præstationsangst. Det har han i den grad fået cykel-styr på. På verdens største scene viste han sin ufattelige klasse. Da kaptajn Roglic måtte rejse hjem, styrede Vingegaard Jumbo–Visma-båden sikkert i land. Det største danske Tour-resultat i 25 år. Det reneste topresultat i dansk cykelhistorie. Vingegaard er fremtidens mand. Der bor en kommende Grand Tour-vinder i Glyngøre!