Lyt til artiklen

Aluminium i vacciner bør undersøges mere nøje, mener en nystartet komité under Patientforeningen Danmark.

Det er forbudt i parfumer og i svinefoder. Men i vacciner er det en uundværlig ingrediens. En række forskere og danske pårørende til vaccinesyge mener ikke, at paradokset er godt nok belyst. Derfor vil de skaffe midler til uvildig forskning om virkningen af aluminium i vacciner.

Komitéen Factcare under Patientforeningen Danmark består bl.a. af den engelske professor og aluminiumsspecialist Christopher Exley, den franske neurolog Dr. Roman Gherardi og danske pårørende til vaccinesyge.

»Det er ingen hemmelighed, at nogle individer rammes af bivirkninger efter vaccination, som kan give fatale vaccineskader. Vores forskning peger i retning af, at disse alvorlige bivirkninger kan skyldes aluminiumadjuvans i vaccinerne, og vi forsøger derfor at bidrage til at forstå den bagvedliggende biokemi for disse bivirkninger. Det er vores håb, at det kan være med til at forbedre vaccinesikkerheden til glæde for alle«, siger professor Christopher Exley, der har 30 års viden på området.

Målet er at indsamle fire millioner kroner, så fem forskningsprojekter kan sættes i gang på Copenhagen Trial Unit under ledelse af overlæge Christian Gluud og hans stab i Cochrane Hepato-Biliary Group, der er uafhængig af eksterne interesser. Forskerne vil minutiøst undersøge mere end 2500 gennemførte studier omkring aluminium og vacciner.

»Der foreligger ikke en valid analyse af den anvendte aluminium adjuvans i eksempelvis de aktuelt anvendte HPV-vacciner,« siger Christian Gluud.

Siden HPV-vaccinen blev godkendt i 2007, har der i både danske og udenlandske medier været stor debat omkring sikkerheden af vaccinen pga. mulige bivirkninger, og det er bl.a. på baggrund af denne debat, at komitéen ønsker virkningen af aluminium undersøgt.

Lægemiddelstyrelsen i Danmark mener dog ikke, at der er behov for at undersøge indholdet af aluminium i vacciner generelt.

»Vi hilser generelt altid ny viden velkommen, så når nogen foreslår en ny undersøgelse, er det principielt en god ide. Men hverken vi eller nogen af vores europæiske eller internationale lægemyndigheder er på baggrund af det datagrundlag, vi har i dag, bekymrede for virkningen af aluminium i vacciner. Det er et tilsætningsstof, der er helt essentielt, hvis man vil opnå den rette immunitet, og det bliver brugt i millioner af vacciner rundt om i verden,« siger overlæge og enhedschef for medicinsk evaluering og biostatistik i Lægemiddelstyrelsen, Nikolai Brun.

Aluminium har været brugt i vacciner siden 1926. Derfor mener professor Christopher Exlay og de andre i komitéen, at især nye adjuvanstyper som f.eks. findes i HPV vaccinen, trænger til at blive undersøgt. Til det siger overlægen:

»Man kunne godt sige, at det var godt at få ny viden om de nye adjuvanser, men jeg mener ikke, det vil tilføre ret meget værdi til den allerede eksisterende viden, at undersøge aluminium nærmere. Når man en gang har godkendt aluminium, undersøger man det ikke igen. Man ser det som tilstrækkeligt belyst,« siger Nikolai Brun.

Skuespillerinde Lone Hertz har en hjerneskadet søn, der er blevet syg efter en børnevaccination.
Skuespillerinde Lone Hertz har en hjerneskadet søn, der er blevet syg efter en børnevaccination. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Det ærgrer skuespiller Lone Hertz, der er en del af komitéen, at Lægemiddelstyrelsen ikke mener, at der er behov for yderligere forskning. Hendes søn Tomas blev hjerneskadet efter en børnevaccination.

»Det er vigtigt, at vi giver forældre den bedst mulige information at træffe beslutning ud fra. Vi skal have området belyst, så forældre selv kan veje for og imod på et mere funderet grundlag,« siger hun.