Tidligere direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen fortryder, at hun i en konkret sag ikke fyrede den tidligere landstræner Paulus Wildeboer.

Holmen har ellers forholdt sig tavs, siden hun blev fyret som direktør i foråret 2020 efter den såkaldte svømmesag, der rullede, efter en DR-dokumentar afdækkede kritisable træningsmetoder blandt landsholdssvømmerne i perioden 2003 til 2012.

Elitesvømmerne fortalte blandt andet, at de blev vejet foran hinanden. De offentlige vejninger har ifølge flere elitesvømmere blandt andet ført til spiseforstyrrelser, angst og depressioner.

Holmen siger i et interview med Radio4, at hun anerkender sit ansvar for skandalen som den øverste chef, selvom hun ikke føler, det var rimeligt, at hun blev symbolet på alt det dårlige.

Paulus Wildeboer var landstræner fra 2008 til 2013. Han døde i 2014.
Paulus Wildeboer var landstræner fra 2008 til 2013. Han døde i 2014. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Men der er én ting, hun fortryder, siger hun.

I perioden var først Mark Regan og siden den nu afdøde Paulus Wildeboer landstræner.

»For at være helt ærlig var vi ikke vant til at håndtere den slags personer, som vi fik ansat på det tidspunkt. Vi var slet ikke gearet til det.«

»Jeg ved ikke, om jeg har fortrudt, at jeg har ansat dem, men jeg ved, at der var en situation, hvor jeg har fortrudt, at jeg ikke fyrede én af dem. Det er det eneste, hvor jeg har sagt til mig selv: 'Der skulle du have lyttet til din intuition og din mavefornemmelse'.«

Pia Holmen fortryder sin ageren i episoden med Lotte Friis.
Pia Holmen fortryder sin ageren i episoden med Lotte Friis. Foto: BERND THISSEN
Vis mere

»Der var en konkret sag med Lotte Friis, hvor han (Paulus Wildeboer, red.) havde skrevet til hende og beskyldt hende for at være fed og alt muligt dumt. Han lovede bod og bedring, vi havde flere samtaler med ham, og jeg gav ham en skriftlig advarsel,« siger hun i programmet 'Fremkaldt'.

Men for Holmen var det ikke altid helt sort/hvidt.

»Nogle af svømmerne elskede jo Paulus. Ret mange havde det svært med Mark. Nogle af dem, der havde det svært med Mark, havde det fint med Paulus. Så der er ikke noget, der er sort/hvidt. Jeg ved ikke, hvad der ville være sket, hvis vi havde stoppet samarbejdet på det tidspunkt. Så kan det være, der var sket alle mulige andre grimme ting,« lyder det.

DR-dokumentaren blev grundlag for en ny undersøgelse, som blev forestået af Kammeradvokaten, der bekræftede de kritisable forhold. Siden mistede Holmen sit job som følge af undersøgelsen.

Holmen har dog fortsat været en del af europæisk elitesvømning, hvor hun i november 2020 blev udnævnt som vicepræsident i det europæiske svømmeforbund (LEN). Det har medført kritik fra flere parter – heriblandt svømmerne. Først havde hun opbakning fra Dansk Svømmeunion, der siden har fortrudt.

Indtil videre sidder hun på posten, men hun fortæller, at hun overvejer sin fremtid i øjeblikket.

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Lotte Friis om episoden.