FC Midtjylland og FC Nordsjælland har gennem flere år haft stor succes med deres akademier i henholdsvis Nigeria og Ghana. FCNs ejere er samtidig godt i gang med at etablere et akademi i Egypten.

I OB har man ikke et udenlandsk akademi, selvom det har været inde i overvejelserne. Mere om det. Snart er der alligevel to afrikanske talenter på besøg i Ådalen.

Det fortæller OBs akademichef, Tonny Hermansen, til B.T.

Til januar kan klubben nemlig byde velkommen til de to unge offensivspillere Dawda Darboe og Yankuba Minteh fra Gambia, når de spiller med for OBs ungdomshold ved Smag & Smil Cup – en international træningsturnering for U17- og U19-hold, som OB arrangerer.

Både Darboe og Minteh var til prøvetræning i OB i sommer, hvor de trænede og spillede med klubbens U19-hold. Kantspilleren Minteh prøvede sig også af med førsteholdet i træningskampen mod Næsby. Her viste han sin fart, gode afleveringer og havde et par fine skud på mål. Darboe – en typisk nier – kom ikke på banen.

I den forbindelse sagde Tonny Hermansen, at det først vil være aktuelt med en kontrakt, når de to spillere fylder 18 år. Det gør Dawda Darboe til februar, mens Yankuba Minteh først bliver 18 i juli 2022.

»Men de kommer herop igen, fordi der var noget interessant ved dem, som gør, at vi nu tager anden fase. Første fase var for at se dem an, men det er svært på så kort tid,« fortæller Tonny Hermansen.

»Vi synes, de blev bedre og bedre, vi har fulgt dem siden, og nu giver det mening at se dem igen, inden vi beslutter os.«

Ifølge akademichefen er de to prøvespillere dog ikke led i en større satsning på afrikanske talenter fra OBs side.

»Der findes en milliard akademier i Afrika, og vi har haft besøg af et af dem i forhold til at lave et samarbejde. Men kravene var for store. Det var faktisk håbløst,« siger han.

»Der er så mange agenter, at vi nok skal få tilbudt afrikanske spillere alligevel. Men der har ikke været nogen, der var rigtige at tage herop. Det kræver, at vi kan hjælpe dem hundrede procent. Hvis vi ikke har ressourcer til det, skal vi ikke gøre det,« siger Tonny Hermansen med henvisning til, at unge udenlandske spillere ikke bare skal passes ind i klubben, men også integreres i samfundet.

Mens et OB-akademi i Gambia eller et andet afrikansk land ser ud til at være urealistisk på nuværende tidspunkt, er Tonny Hermansen åben for at etablere et klubsamarbejde på anden vis.

»Det tror jeg måske endda er nødvendigt. Men vi skal gøre op med os selv, hvad et samarbejde skal bruges til. Skal vi være 'underdog' eller 'overdog'. Der kan være fordele og ulemper ved begge dele. Måske OB kan være rugeklub. Jeg ved det ikke, men alle muligheder er der,« fortæller Tonny Hermansen, der godt kan se ideen i at vidensdele med en stor klub.

»Alle tror, det er lettest at lave noget i Afrika, men det er ikke bare lige sådan. Man skal også tage ansvar for det. Det er ikke bare at hente tre afrikanske drenge herop. Sådan er virkeligheden ikke.«

»Men måske Björn og Michael skal kigge på ressourcer og overskud til at finde sådan nogle muligheder,« siger han med henvisning til sportschef Michael Hemmingsen og OBs kommende fodbolddirektør, Björn Wesström, der tiltræder 1. januar.