Videresalgsklausul.

Selve ordet hører ikke til blandt de mest sexede eller interessante. Men for mange danske superligaklubber er der guld at hente bag de mange bogstaver.

Snart kan Silkeborg inkassere mellem 10 og 15 millioner kroner, når landsholdsangriberen Kasper Dolberg efter alt at dømme sælges fra Ajax Amsterdam til franske Nice for et beløb i omegnen af 150 millioner kroner. Tidligere på sommeren scorede midtjyderne også en god håndfuld millioner, da FC København skød superligatopscorer Robert Skov til Bundesligaen og Hoffenheim.

Silkeborg har tjent de mange rare millioner på grund af såkaldte videresalgsklausuler. En klausul, som gør, at Silkeborg tjener penge, når en spiller, de tidligere har solgt, igen sælges videre.

Danmarks Kasper Dolberg under pressemøde på hotel Hilton i Cardiff, lørdag den 17. november 2018. Danmark vandt fredag 1-2 over Wales i Nations League. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Danmarks Kasper Dolberg under pressemøde på hotel Hilton i Cardiff, lørdag den 17. november 2018. Danmark vandt fredag 1-2 over Wales i Nations League. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Den 'indirekte transfer', som man kan kalde grebet, er langtfra den hurtigste vej til mange millioner for både større og mindre superligaklubber. Men det er ofte den nemmeste.

»Vi vil altid have en videresalgsklausul som en del af en aftale. Otte ud af ti gange i hvert fald,« fortæller AaB's sportsdirektør, Allan Gaarde, til B.T.

Netop AaB er en af de klubber, der potentielt har mange millioner i sigte. Joakim Mæhle er et af landets absolut største salgsobjekter, og sælges han fra belgiske Genk i et af de kommende transfervinduer, vil et tocifret millionbeløb med al sandsynlighed finde vej til Aalborg. Det samme kan være tilfældet, hvis Christian Bassogog sælges videre i Kina.

Allan Gaarde beretter, at førsteprioriteten i forbindelse med et spillersalg som altid er at få så mange penge som muligt i hånden med det samme. Men der tænkes i høj grad også på indtægterne, når spilleren senere skifter klub igen.

»Det er sjældent, vi sælger direkte til top-5-ligaer. Det betyder, at den klub, der køber hos os, ofte vil have et mål om at sælge spilleren videre. Derfor er det vigtigt for os at have en form for lodseddel derude. Det er ikke noget, vi kan budgettere med i forhold til næste års økonomi, men bonusbetalinger og videresalgsklausuler er en væsentlig del,« forklarer han.

»Det er stor diskussion, hvor mange procenter det skal være. Det skal helst være så mange som muligt, men heller ikke så mange, at den købende klub mister incitamentet til at sælge spilleren,« fortsætter han.

Det er mange millioner, der kan lande i AaB's turban, hvis tingene flasker sig. Det samme er tilfældet i Lyngby, hvor Yussuf Poulsens karriere i Tyskland følges særdeles nøje.

Landsholdsangriberen vurderes lige nu til mellem 200 og 300 millioner kroner. Sælges Poulsen fra hans nuværende klub RB Leipzig til eksempelvis Premier League, lander 15 procent af salgsprisen nord for København. Det kan dermed indbringe over 30 millioner kroner til den økonomisk trægte klub, der derfor spejder en del mod syd.

AaB's tidlige salgssucces Christian Bassogog var på ferie fra Kina og blev hyldet før superligakampen mellem AaB og FC Midtjylland på Aalborg Portland Park, 20. november 2017. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)
AaB's tidlige salgssucces Christian Bassogog var på ferie fra Kina og blev hyldet før superligakampen mellem AaB og FC Midtjylland på Aalborg Portland Park, 20. november 2017. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Alle klubber har fuldstændig styr på det. Det har vi også. Og vi får jo ikke bare videresalg, vi får også solidaritetspenge. Hvis Yussuf skifter, og når Emre Mor, Frederik Sørensen eller Anders Christiansen skifter rundt mellem landegrænser,« forklarer Lyngbys sportschef, Birger Jørgensen.

Han fortæller, at videresalgsklausuler på ingen måde er noget nyt fænomen. Det nye er, at de kan indbringe så store summer.

»I de 20 år, jeg har været i branchen, kan jeg ikke komme i tanke om, vi har solgt en spiller uden videresalg. Om det så er 5, 10, 15, 20 eller 30 procent. Det nye er, at vi mindre klubber er begyndt at tænke i at tage lidt færre penge nu og så tage en større lodseddel,« siger Lyngby-bossen.

En større lodseddel kombineret med mange flere penge i transfermarkedet betyder flere penge til klubber som AaB og Lyngby.

(ARKIV) FC Københavns målmand Jesse Joronen og FC Københavns Peter Ankersen under superligakampen mellem Brøndby IF og FC København på Brøndby Stadion i Brøndby, søndag den 14. april 2019. Med en uge tilbage af transfervinduet er de danske superligaklubber inde i en fase med køb og salg af spillere, som skaber usikkerhed omkring flere profiler. Det skriver Ritzau, mandag den 26. august 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) FC Københavns målmand Jesse Joronen og FC Københavns Peter Ankersen under superligakampen mellem Brøndby IF og FC København på Brøndby Stadion i Brøndby, søndag den 14. april 2019. Med en uge tilbage af transfervinduet er de danske superligaklubber inde i en fase med køb og salg af spillere, som skaber usikkerhed omkring flere profiler. Det skriver Ritzau, mandag den 26. august 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Der er nogle klubber, der kan sælge for nogle helt andre beløb, end vi kan. Derfor bliver beløbene på videresalg tilsvarende større. Transferinvesteringerne i de største ligaer i verden er blevet meget større,« siger Allan Gaarde.

Og det er ikke kun ude i verden. De mindre klubber kan også tjene godt senere på at sælge til FC København.

»FCK går og driller det danske marked med, om ikke vi andre klubber bare skulle sælge til dem fremover og så tage den videresalgsklausul. For de har vist, at de kan sælge spillere. Det kan Brøndby ikke på samme måde mere. Så internt herhjemme overvejer vi mindre klubber, hvortil vi skal sælge vores spillere,« slutter Birger Jørgensen.

Ikke kun Silkeborg, AaB og Lyngby kan score mange millioner på videresalgsklausuler. De største danske klubber gør det ofte, og bare det seneste år har en klub som AC Horsens hentet i omegnen af 15 millioner kroner på FC Københavns salg af Jesse Joronen til Italien og FC Midtjyllands salg af Bubacarr Sanneh til Anderlecht.