Det er top mod top på Brøndby Stadion søndag aften.

Brøndby har kæmpet sig op i tabellen efter en række fine resultater og dyster med om bronzen, og de blågule tager for første gang i denne sæson imod guldbejlerne fra FC Midtjylland, der synes ustoppelige med syv sejre i træk.

I stillingen hedder topopgøret nummer ét mod nummer fire, men på papiret er der en langt større forskel mellem de to klubber i øjeblikket.

16 points forskel siger en ting, og så er der økonomien, der også stikker i to helt forskellige retninger.

For snart tre uger afgav Brøndby et nyt regnskab over de første ni måneder af året med et dundrende underskud på 60,2 millioner kroner, og derudover oplyste klubben, at man forventer yderligere tab for 2019, så årets regnskab vil lande på et minus på 75 – 79 millioner kroner før skat.

FC Midtjyllands regnskaber derimod viser det stik modsatte med mange millioner kroner i overskud, selvom Ulvene er begyndt at bruge mange flere penge på indkøb af spillere og i sommer blandt andre hentede Sory Kaba for rekordstore 25 millioner kroner.

Mens FC Midtjylland over de seneste par år er blevet selvkørende og ikke længere har behov for økonomisk indsprøjtning, er historien en helt anden i Brøndby, hvor storaktionær og formand Jan Bech Andersen flere gange i de seneste år har vist sin velvilje og kæmpe engagement med store milliontilføjelser.

»Lige nu, når jeg ser på FC Midtjyllands ballast både økonomisk og sportsligt, har vi bevæget os op et andet sted. Og jeg er stolt af, at vi har fået styr på den økonomiske krise, vi kæmpede med for nogle år siden, med langt over 100 millioner kroner i de sidste to år. (56 millioner i sidste sæson og 67 millioner i forrige sæson, red.). Og der kan man se, at Brøndby kæmper lidt mere og lider lidt mere og har brug for deres ejer for at klare sig. Så lige pt. står vi økonomisk et bedre sted,« siger FCM-direktør Claus Steinlein, som for få år siden stod i noget nær samme økonomiske situation, som Brøndby befinder sig i nu, og havde behov for hovedaktionær Matthew Benhams hjælp.

Jan Bech Andersen.
Jan Bech Andersen. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere

Dengang, for fire år siden, kunne FC Midtjylland se Jan Bech Andersen udtale sig således om den økonomiske forskel på sin egen klub og FC Midtjylland og FC København.

»Vi er oppe mod to klubber (FCK og FCM, red.), hvor gæld tilsyneladende ikke betyder alverden, og der må vi være lidt mere pragmatiske. Det nemmeste ville være, hvis jeg bare skrev en ny check hver måned, men det er ikke det, vi er gået til valg på,« sagde Jan Bech Andersen i et interview med B.T. om FC Midtjylland og rivalerne fra hovedstaden.

I dag er FC Midtjyllands gæld til Benham blevet afregnet, hvorimod Brøndby igen og igen kan prise sig lykkelige for, at Jan Bech Andersens hjerte banker ufortrødent videre med blå og gule slag.

Brøndby har oplyst, at den skylder formanden 52 millioner kroner i lån eksklusiv renter.

»Jeg fik faktisk en sms forleden fra en kammerat, der mindede mig om det interview. Jeg smilede lidt ad den, for det er selvfølgelig tankevækkende. Brøndby havde nogle klare ambitioner både på det økonomiske og det sportslige plan, og specielt på den økonomiske del er det vel fair at sige, at det ikke helt er gået efter planen.«

Hvad tænker du på?

»Man skal i hvert fald passe på med den slags udmeldinger, hvis man ikke selv kan levere op imod de standarder, man sætter for andre. Fodboldverdenen er en ekstremt omskiftelig og højrisikabel industri, og tingene kan hurtigt gå anderledes, end man forventer. Vi står jo heller ikke tilbage for at lave en offensiv udmelding engang imellem i FCM, og så skal man jo bare være klar på at tage tæskene, hvis det ikke gik, som man håbede på.«

I møder dem søndag på Brøndby Stadion. Hvor stor en direkte konkurrent er Brøndby egentlig til jer?

»Brøndby har potentialet til igen at blive et flagskib i dansk fodbold, hvis de får styr på økonomien. Skal man have succes i fodbold, skal man være meget risikovillig. Det har Matthew Benham været i FC Midtjylland, og det har belønnet sig. Men jeg kan da godt forestille mig, at der er grænser for, hvor risikovillig man har lyst til at være, hvis man har brændt fingrene økonomisk, som Brøndby har gjort de sidste par år. Man må tage hatten af for det engagement, som Jan Bech har vist klubben, og som vi så for et par sæsoner siden, kan Brøndby hurtigt blive en alvorlig trussel for os og FCK igen.«

Hvornår kan I gå i nul uden at være afhængige af spillersalg?

»Jeg forstår godt, hvad du mener med dit spørgsmål, men hvorfor behøver det at være en ambition at gå i nul før spillersalg? Du spørger jo heller ikke en slagter, hvornår han regner med at gå i nul før salg af kød. Spillersalg er jo en vital del af en fodboldforretningen i dag, og i FC Midtjylland investerer vi så massivt i akademiet og på transfermarkedet, at det ikke er realistisk lige nu at gå i nul før spillersalg.«

Betyder det så også, at I vil sælge spillere fra jeres tophold her i vinter?

»Da vi lukkede transfervinduet i sommer, var det med henblik på, at der ikke skulle nogen ud, og så vil der altid være en klub, som kan komme med noget ekstraordinært. Men som udgangspunkt holder vi fast i den trup, vi har, og måske forstærker vi os. Vi startede med Lasse Vibe. Og så har det overrasket os positivt, at de unge spillere, vi har sat på holdet, har skaffet os så mange point. Det havde jeg ikke forventet.«

Er der nogen fra Brøndbys hold, som kunne gå ind og forstærke jer?

»De har gode spillere, og kunne vi tage et par stykker af dem, ville det ikke være dårligt. Superligaens topscorer (Kamil Wilczek, red.) ville klæde de fleste hold, selv om der måske ikke er så meget salgspotentiale i ham (Wilczek er 31 år, red).«

Jan Bech Andersen har ikke ønsket kommentere dette interview med Claus Steinlein.