I disse dage kan det danske mesterskab blive afgjort.

Men dramaet i Superligaen stopper ikke ved fordelingen af medaljerne. For de europæiske pladser, der følger med, kan få stor betydning for dansk fodbold og de enkelte klubber.

Der er millioner på spil. Mange millioner. Og nogle af dem er allerede garanteret.

Randers er eksempelvis som pokalvinder som minimum garanteret et gruppespil i den nye europæiske turnering Conference League, der vil indbringe 20-30 millioner kroner i klubkassen.

Men det er især dramaet om forskellen mellem at slutte som nummer to og tre i Superligaen, som er værd at holde øje med.

For andenpladsen får muligheden for at kvalificere sig til den lukrative Champions League. Men går det galt her, er der stadig to skud tilbage i enten Europa League eller Conference League. Tredjepladsen må derimod nøjes med 'blot' at forsøge sig med kvalifikation til Conference League.

Det er en potentiel forskel på mange mange millioner.

Generelt er det en unik situation i dansk fodbold, at der er så mange penge på spil. I værste tilfælde er der 40 til 60 millioner på vej til de danske klubber, mens der i det yderste drømmescenarie kan være en halv milliard på spil.

Brøndby-fansene kan drømme om det første europæiske gruppespil siden 2005-2006-sæsonen.
Brøndby-fansene kan drømme om det første europæiske gruppespil siden 2005-2006-sæsonen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er sjældent, at der har været så mange millioner på spil for dansk fodbold. Der er ingen tvivl om, at det kan give klubberne et kæmpe løft, og jeg tror egentlig, at de fleste klubber er fint gearet til at tøjle den økonomiske indsprøjtning,« vurderer fodboldøkonom fra Deloitte Jesper Jørgensen.

Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, jubler også over millionerne, der kan rulle ind i dansk fodbold. Men også over udsigten til at få flere danske hold med i europæiske turneringer, hvilket blandt andet skyldes etableringen af den nye turnering Conference League, der garanterer danskerne to pladser.

»Det intensiverer konkurrencen i Superligaen og intensiverer antallet af kampe, hvor der er meget på spil. Det er meget attraktivt, for de europæiske pladser øger hele produktet,« siger han og glæder sig over Conference League-turneringen.

»Indtægterne vil være mellem 20 og 30 millioner kroner, så det er ikke en uvæsentlig pose penge. Det giver mulighed for at lave nogle investeringer, man ellers ikke ville kunne i klubberne. Det styrker også Superligaen i sidste ende,« siger han og peger på, at den nye turnering er godt underbygget rent økonomisk.

»Det er attraktivt, at det er ordentligt finansieret. Det betyder meget. Når man skal spille en turnering yderligere, skal der også helst være en gevinst. Mange gode kræfter har arbejdet på det, og det virker til, at det lykkes at få en bedre finansiering til turneringerne under Champions League,« vurderer Thomsen.

Danmark er i øjeblikket placeret som nummer 14 på det europæiske fodboldforbund Uefas rangliste, der dikterer, hvor mange pladser de danske klubber får i de forskellige europæiske turneringer.

»Vi er super glade for, at dansk fodbold har taget et skridt op ad ranglisten. Men det er desværre også meget svært at blive deroppe, så kan vi det, er det en stor præstation. Hvis det kommer til at gå lidt op og ned på ranglisten, skal vi ikke skamme os over det. Det er sådan, systemet er skruet sammen, så det er svært at blive oppe,« siger Thomsen.

Et stort drama venter i de sidste runder af Superligaen, hvor tre hold i teorien stadig kan blive danske mestre. Få hele overblikket her.