Et vildt og opsigtsvækkende skifte i dansk fodbold.

Sådan kan man vist bedst beskrive FC Københavns tilgang af Kamil Wilczek, der har skabt stor debat og massiv vrede hos især Brøndbys fans.

Men den 32-årige polak er ikke ligefrem den eneste fodboldspiller, der har kunnet skrive både Brøndby og FCK på sit fodbold-cv.

Gennem årene har en del spillere nemlig trukket både Brøndby-trøjen og FCK-trøjen over hovedet i løbet af karrieren, og derfor har B.T. spurgt nogle af de spillere, der har foretaget 'det forbudte skifte'.

Stephan Andersen.
Stephan Andersen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Stephan Andersen, 38 år

Den nuværende FCK-målmand har en lang karriere bag sig, hvor han fra 2007 til 2011 var en vigtig figur på Brøndby-holdet, og derfor vakte det da også opsigt, da han i 2014 returnerede til Danmark. Denne gang til FCK.

»Der var en del had på begge fansider, dengang jeg skiftede. Jeg blev blandt andet buhet ad i Parken i min første kamp for klubben. Det er en del af gamet, og det må man tage med. For mig var det en ekstra motivationsfaktor, og det gav lidt ekstra blod på tanden for at præstere,« fortæller han.

Af samme årsag har FCK-spilleren da også en klar forventning om, hvad det er, Kamil Wilczek går ind til med en af de mest overraskende transfers i dansk fodbold nogensinde:

»Han skal være klar på kommentarer, meninger og holdninger fra fans, der har mange følelser i klemme her. Man skal være lavet af noget specielt mentalt for at kunne håndtere og modstå det, men det er jeg også overbevist om, at Kamil er.«

For Stephan Andersen, der står noteret for 172 kampe i Brøndby IF og 107 kampe i FCK, er et skifte til ærkerivalerne noget, der blot er med til at give det 'ekstra', som han selv formulerer det.

»Det er vigtigt at pointere, at det jo også er et job, og der vil man gerne opnå så meget som muligt i éns karriere. Kamil har set en mulighed her, som der måske ikke er i Brøndby. Det kan jeg ikke se noget galt i,« lyder det fra Stephan Andersen.

Martin Albrechtsen.
Martin Albrechtsen. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Martin Albrechtsen, 40 år

Den pensionerede fodboldspiller slog sine folder i FC København fra 2002 til 2004, og på trods af hele otte væk fra klubben kunne han i 2012, da han skiftede til de blågule, heller ikke undgå at mærke utilfredsheden hos de forskellige fangrupper.

»Det fylder jo en stor del hos fansene, og det skal man være klar til. Det kan være ret ubehageligt at opleve. Da jeg skiftede til Brøndby, gik der nærmest et helt år, før jeg blev kaldt ned til fansene. De tager bare tid at vinde fansenes tillid,« siger han.

Før man beslutter at lave det forbudte, er der en række overvejelser, man er nødt til at tage stilling til, tilføjer Martin Albrechtsen:

»Jeg gjorde mig mange overvejelser, inden jeg skiftede til Brøndby. Og Wilczek skal være klar til at stå imod presset fra begge fansider. For dem er det jo en kæmpe ting, når sådan noget sker, og jeg kan godt forstå deres frustrationer, men jeg kan også sagtens forstå spillerens valg.«

Nicolai Boilesen.
Nicolai Boilesen. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Nicolai Boilesen, 28 år

FCK-stjernen nåede aldrig at optræde for Brøndbys førstehold, selv om han som ungdomsspiller var en del af klubben fra Vestegnen, men derfor gik det alligevel ikke ubemærket hen, da han skiftede til FC København i 2016.

Og det had, han oplevede dengang fra Brøndbys-fans, kommer Kamil Wilczek nok også til opleve – hvis ikke mere til, forklarer han.

»Folk elsker at snakke om den slags. Jeg er dog rimelig sikker på, at Kamil er en iskold polak. Jeg tror ikke, det kommer til at have en effekt på hans spil,« siger han og tilføjer:

»Fodbold er fodbold, og det er jo ikke første gang i historien, at en spiller skifter fra den ene rival til den anden.«