Efterårets sidste Superligakamp satte mysteriet Marrony på spidsen.

FC Midtjyllands bedste angriber, Junior Brumado, var ude med karantæne. Det betød, at den 18-årige Victor Lind var med fra start. Da Lind blev taget ud, kom den 19-årige Mads Hansen ind, og først få minutter før tid satte FCM-træner Bo Henriksen klubbens brasilianske rekordindkøb på banen. Hvorefter Vejle udlignede.

Det var ikke Marronys skyld, at Henrik Dalsgaard dækkede for dårligt op, men alligevel var forløbet symptomatisk for den hundedyre angribers fuldkommen forfejlede efterår. Sjældent, hvis nogensinde, har en spiller i Superligaen lovet så meget og holdt så lidt.

Da Marrony-transferen faldt på plads tilbage i august, lød der i hvert fald følgende fanfare fra FC Midtjyllands sportschef Svend Graversen:

»Det er en rigtig dygtig og alsidig angriber med nogle klare spidskompetencer. Hans tekniske færdigheder er eminente, og så har han et godt drev med bolden og et veludviklet hovedspil. Kort sagt en komplet offensiv pakke.«

Efter sammenlagt 209 spilleminutter for FC Midtjylland i efteråret 2021 har vi kigget forgæves efter alle kompetencerne. Jeg husker en brændt friløber mod Randers og en vellykket manøvre på sidelinjen mod Røde Stjerne i Europa League, men ellers kan jeg ikke erindre nogen aktioner fra Marrony.

Jeg har læst mig til, at han skulle have spillet en udmærket pokalkamp mod Kjellerup og have lagt op til to mål i en reserveholdskamp mod Silkeborg. Han har kun scoret til træning.

I starten måtte vi forstå, at Marrony lige skulle i form og i øvrigt også bøvlede med lidt småskavanker. Siden lød forklaringen, at han lige skulle integreres ordentligt, og at han havde problemer med sproget.

Det sidste er meget mærkeligt, for lige præcis i FC Midtjylland er der jo en håndfuld brasilianere i forvejen, og det er bestemt ikke mit indtryk, at nogen af dem har gjort sig umage med at lære et andet sprog end portugisisk.

Marronys skader kan heller ikke have været alvorlige, for han har været i truppen til langt de fleste kampe, og man sætter vel ikke en skadet mand på bænken.

Ifølge Bo Henriksen skal Marrony bare have masser af kærlighed, og det er jo meget sødt sagt af den charmerende cheftræner. Men hvis Henriksen elsker Marrony så meget, kan han jo bare give ham noget mere spilletid. Men det gør Henriksen jo ikke. For han er ikke kærlighedsminister i FC Midtjylland. Han er cheftræner og ansat til at vinde fodboldkampe. Det kan Marrony åbenbart ikke hjælpe ham med.

Det er selvfølgelig Marronys pris og hans alder, der gør, at jeg kalder sagen for et mysterium. FCM-ledelsen henviser ofte til Junior Brumado for at forklare Marronys lange indløb, men Brumado var kun 19 år, da han kom til Danmark. Han var en helt anderledes uprøvet spiller.

Marrony fylder snart 23 år og har spillet topfodbold i årevis. Han fik debut i den brasilianske Série A i 2018 og er noteret for næsten 150 førsteholdskampe for sine to brasilianske klubber, Vasco da Gama og Atlético Mineiro. Som FCM så rigtigt skrev i førnævnte pressemeddelelse:

'I Atletico Mineiro har Marrony været en del af et slagkraftigt brasiliansk storhold med store offensive profiler som Hulk og Jefferson Savarino, og de ligger p.t. på førstepladsen i Serie A.'

Endelig er der prisen. Som altid i den slags tilfælde er en del af transferen afhængig af, hvor meget succes, Marrony og FC Midtjylland opnår i kontraktperioden, men hvis jeg antager, at FCM indtil videre har skullet betale mellem 25 og 30 millioner kroner for Marrony, er jeg på den sikre side.

Det skulle i alle tilfælde være en kendsgerning, at brasilianeren er den dyreste spiller i FC Midtjyllands historie. Det giver derfor god mening, at forventningerne til hans sportslige niveau har været ligefrem proportionale med den kostbare købspris.

Marrony er ikke ligefrem et yndet samtaleemne i FC Midtjylland, og det forstår jeg godt. Måske har de en dårlig sag, men når man kigger på Marronys meritter, var det vel fair nok at betale så høj en pris.

FC Midtjyllands scouts er jo ikke idioter. De har tilmed alverdens data til deres rådighed og er i øvrigt vant til at agere på det brasilianske marked. Det er derfor, jeg vælger at kalde Marrony for et mysterium, for det virker nærmest naturstridigt, at han ikke skulle være bedre.

Men som sagerne står lige nu, så ligner brasilianeren Superligaens mest spektakulære transferflop siden argentinske Franco Mussis, som kostede cirka 15 millioner kroner og spillede 35 umulige minutter for FC København tilbage i 2014.

FC København mistede tålmodigheden med Mussis efter et halvt år. Gad vide, hvor længe, FCM vil vente på Marrony?

Andre læser også