Superligaklubben AaB's spillere må undvære cheftræner Jacob Friis under den kommende uges træningslejr i Spanien.

Således har han valgt at blive hjemme i Danmark, da hans fireårige datter Luna står foran en afgørende fase i behandlingen af den leukæmi, hun fik konstateret for omkring tre måneder siden.

»Internationalt findes der en database med 25 mio. bloddonorer. I denne har man fundet et vævstypematch mellem Luna og en 31-årig tysker. Mere ved vi ikke om ham, og man må jo ikke tage kontakt før tidligst to år efter transplantationen, hvis ellers begge parter ønsker det,« siger Jacob Friis til B.T.

Håbet og drømmen er, at de nye stamceller vil danne nyt og sundt blod i hans datters krop. Hertil kommer, at der er en forventning om, at en eventuel rest af kræftceller, som kemoen ikke har nedbrudt, kan blive bekæmpet.

AaB's cheftræner, Jacob Friis.
AaB's cheftræner, Jacob Friis. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Jacob Friis lægger ikke skjul på, at sygdommen påvirker familielivet.

»Forløbet har følelsesmæssigt været en rutsjetur med op- og nedture. Det kan lyde barsk, men der går også hverdag i det. Og når der indimellem kommer nogle bump, så stopper man op og konstaterer, at det bogstaveligt talt er dødsens alvor. Det er hårdt. Jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at det var en dans på roser. For det er det på ingen måde,« siger Jacob Friis.

Han tør ikke udtale sig om sin datters helbredelsesmuligheder.

»Jeg har ikke brug for at kende procenterne på, om det går godt eller skidt. Det, jeg allerhelst vil vide, er, at Luna bliver behandlet på den bedst tænkelige måde, og så klapper familien ellers hælene sammen og følger lægernes anvisninger så godt som overhovedet muligt. Efter omstændighederne har hun det i øjeblikket okay. Efter kemoen er der gener, men hendes humør er højt. Man konstaterer, at den størrelse i den grad er omstillingsparat. Der er intet, der kan slå den lille pige ud. Det er mere os andre, der skal kæmpe med nogle ting,« siger Jacob Friis.

AaB's cheftræner, Jacob Friis.
AaB's cheftræner, Jacob Friis. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Mens AaB's spillere torsdag formiddag tog flyet fra Aalborg til Spanien, blev Jacob Friis på klubbens anlæg for at lave træningsforberedende arbejde og deltage i drøftelserne med klubledelsen om, hvordan de sidste timer af vinterens transfervindue skal bruges.

Sammen med datteren Luna rejser han lørdag til København, hvor der på Rigshospitalet skal foretages nogle indledende undersøgelser, inden knoglemarvstransplantationen efter planen kan blive foretaget i februar måneds sidste halvdel.

»Ved Rigshospitalet findes Ronald McDonald Huset. Her kommer jeg sammen med min nærmeste familie de næste par måneder til at opholde mig en del, mens Luna er i behandling,« siger Jacob Friis og tilføjer:

»Men i den kommende tid vil jeg fortsat komme på AaB's træningsanlæg en del, og når Superligaen genoptages efter vinterpausen, er det planen, at jeg ved hver eneste kamp skal udføre de normale opgaver,« siger Jacob Friis.

På den ugelange tur til Spanien vil træningen af AaB's spillere blive forestået af Lasse Stensgaard, Allan K. Jepsen, Søren Krogh, David Olsen, Ashley Tootle og Poul Buus.