Om få dage udbasuneres Kim Vilforts største sorg i filmen ’Sommeren ’92’. Men hovedpersonen står ikke selv bag fortællingen.

Det gør folkene bag filmen ´92', som skildrer den største danske fodboldtriumf nogensinde, da Danmark vandt EM-guld i Sverige.

Men bag glæde og jubel gemmer sig en tragisk historie, for manden bag Danmarks finalemål til 2-0 - Kim Vilfort. Bare seks uger efter karrierens største triumf blev EM-helten ramt af sit livs største tragedie, da hans kun seks-årige datter døde af kræft. Siden har Vilfort kun i meget få tilfælde åbnet en smule op for datterens tragiske sygdom og død.

Få historien her i BT.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om Kim Vilforts overvejelser om at deltage i udarbejdelsen af filmen, og se hvordan instruktør Kasper Barfoed forklarer, hvorfor han har valgt at lade Kim Vilforts tragedie spille så stor en rolle. - du får samtidigt adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet.


Om få dage udbasuneres Kim Vilforts største sorg i filmen ’Sommeren ’92’. Men hovedpersonen står ikke selv bag fortællingen.

Bare seks uger efter karrierens største triumf blev EM-helten Kim Vilfort ramt af sit livs største tragedie, da hans kun seks-årige datter døde af kræft. Siden har Vilfort, der var en af EM-triumfens største helte, kun i meget få tilfælde åbnet en smule op for datterens tragiske sygdom og død.

Om 12 dage kan den tidligere Brøndby-spiller og nuværende talentchef på den københavnske vestegn så se sin og familiens sørgelige historie udfoldet på det store hvide lærred, når filmen om EM-triumfen, Sommeren ’92, ruller i biografer overalt i landet.

Filmen, der spås stor succes hos både publikum og i kasseapparatet, har tidligere landstræner Richard Møller Nielsens historie som den store motor. Men Kim Vilfort – og ikke mindst datterens sygdom og omstændighederne derom – er et andet af filmens store og rørende omdrejningspunkter.

Det er Mikkel Boe Følsgaard, som spiller Kim Vilfort i filmen
Det er Mikkel Boe Følsgaard, som spiller Kim Vilfort i filmen Foto: Christian Geisnæs
Vis mere

De sørgelige omstændigheder omkring datterens sygdom blev holdt internt, da Vilfort rejste hjem fra EM-slutrunden i 1992 inden den sidste gruppekamp mod Frankrig for siden at returnere til semifinalesejren mod Holland.

Også siden har Vilfort holdt privatlivet for sig selv og blot udtalt sig kort om sin ældste datter i få interviews.

»Selv inden min datter blev syg, holdt jeg fast i kun at tale om fodbold, når jeg var i medierne. Min vurdering var, at artiklerne ville få en skæv indgangsvinkel, hvis jeg åbnede for mit privatliv. Jeg kendte jo ikke deres dagsorden. Jeg stolede ikke på, de ville sætte mine ord i rette perspektiv«, sagde Vilfort i et interview med Berlingske sidste år, hvor han også fortalte, at det ikke huede ham, at historien om hans datter overhovedet kom frem dengang i 1992:

»Det var underligt, at der var så meget opmærksomhed og interesse for noget, der hørte mit privatliv til, følte jeg. Og det var faktisk en journalist, jeg havde tillid til, der åbnede ballet med at skrive om min syge datter. Vinklen på forsiden var en helt anden, end der var lagt op til under interviewet. Det skuffede mig.«

Nu præsenteres Kim Vilforts historie i en spillefilm. Men uden den i dag 52-årige tidligere fodboldspiller har haft direkte indflydelse på den. Den tidligere midtbanespiller har mødt instruktør Kasper Barfoed og skuespilleren Mikkel Boe Følsgaard, der portrætterer ham i ’Sommeren ’92’. Han har også fortalt om sine oplevelser omkring EM-slutrunden.

Men det er ikke Vilfort, der har fortalt folkene bag ’Sommeren ’92’ om omstændighederne og følelserne i forbindelse med datterens sygdom, der især skildres fra en sygeseng på Københavns Universitetshospital.  Alt det står for filmskabernes egen regning.

»Jeg vil sige, at vores ambition har været at fortælle den historie så sobert, respektfuldt og sandfærdigt som muligt - i substansen. Men for de sekvenser - og for filmen i det hele taget -  gælder at det er en fiktionsfilm bygget på virkelige begivenheder. Så dialogerne i filmen er skrevet af manuskriptforfatter Anders August og mig, » fortæller Kasper Barfoed om fortællingen om Kim Vilfort og datterens sygdom under slutrunden i Sverige.

»Vi føler, at den i sine pointer er sandfærdig. Men hvor meget den i detaljen er sand, må være op til Kim, om han vil kommentere på,« fortsætter instruktøren.

Det vil Kim Vilfort imidlertid ikke. BT har været i kontakt med manden bag Danmarks andet mål i EM-finalen mod Tyskland flere gange, men Vilfort holder helt lav profil i forhold til ’Sommeren ’92’ og har ingen kommentarer til noget, der omhandler filmen.

Har Kim Vilfort været utilfreds på nogen måde?

»Det synes jeg, han skal have lov at fortælle. Jeg kan kun sige, hvordan vi har prøvet at lave filmen. Han har været enormt generøs omkring at mødes og fortælle, men det byggede også på, at der var en tillid om, at de samtaler var mellem ham og mig,« siger Kasper Barfoed, der trods modvilje fra hovedpersonen har inkluderet Kim Vilforts historie i sin film, fordi han mener, den var svær at komme uden om.

»For mig handlede det om, at det var svært at fortælle historien om EM i’92 uden at berøre det. For mange af de mennesker, der var involveret, fyldte det meget. Så det havde været en film med hul i, hvis vi ikke havde været omkring det. Det er den ene side af det. Den anden side er, at det på mange måder er en film om, hvordan man håndterer modgang og svære situationer. I den henseende er Kim Vilfort-historien enormt inspirerende for mig og alle mulige andre. Jeg synes, det er en stærk historie, som alle kan lære noget af og blive inspireret af. Så det var nødvendigt at have den med. Men det var vigtigt for mig at få lavet den så respektfuldt som muligt,« understreger instruktøren.

Kim Vilfort var ikke med, da EM-heltene fra 1992 sidste torsdag var til gallapremiere på ’Sommeren ’92’. I stedet så Vilfort tidligere i denne uge filmen ved en privat fremvisning med sin familie.  Resten af Danmark kan se filmen fra den 27. august.

Om Kim Vilfort


Født 15. november 1952

Spillede i sin karriere for klubberne Skovlunde, Frem, Lille og Brøndby, hvor han i dag har legendestatus.

77 landskampe/14 mål

Gift med Minna gennem 30 år. Sammen har de i dag to børn.

Er i dag talentchef i Brøndby

Mest kendt for sin 2-0-scoring i Danmarks finalesejr over Tyskland ved EM i 1992.

 

Datterens sygdom


- Vilfort rejste hjem til Danmark inden den sidste kamp i gruppespillet mod Frankrig (2-1 til Danmark), da der var forhold om hans seks-årige datters kræftsygdom »der ikke stemte«.

- Han returnerede til den danske trup få dage efter - inden semifinalen mod Holland.

- Seks uger efter EM i Sverige døde Kim Vilforts datter. Hun blev seks år gammel.

- Kim Vilfort og hans kone har i dag to børn, Rikke og Mikkel.