Det er en lille bombe under amerikansk sport.

Mens mange danskere går og venter på det tredje coronavaccine-stik, florerer konspirationsteorierne frit i omklædningsrummene i amerikansk sportshold.

Vaccinenægterne – de såkaldte 'anti-vaxxers' – pibler frem i de store amerikanske sportsligaer, NFL og NBA. Og den udbredte mistro til coronavaccinen blandt sportsudøverne parret med et urokkeligt vaccinekrav fra klubberne – der er spændt for en vogn af sponsorinteresser – er lig med kaos.

Og slagsmålet mellem spillere og klubber er begyndt. Senest er basketball-superstjernen Kyrie Irving blevet udelukket fra træning og kampe for sin klub, Brooklyn Nets, fordi han nægter at lade sig vaccinere.

Foto: JUSTIN LANE
Vis mere

»Kyrie har foretaget et personligt valg, og vi respekterer hans individuelle ret til at vælge. For nuværende forhindrer hans valg ham i at være et fuldtidsmedlem af holdet, og vi tillader ikke, at nogen af vores spillere deltager på halv tid,« siger Brooklyn Nets' daglige leder, Sean Marks, i en officiel udtalelse.

I en Instagram-livevideo forsvarede 29-årige Kyrie Irving forleden sin beslutning:

'Jeg gør, hvad der er bedst for mig. Jeg kender konsekvenserne, og hvis det betyder, at jeg skal dømmes og dæmoniseres, så må det være sådan.'

'Ingen skal tvinges til at gøre noget ved deres krop.'

Flere amerikanske medier skriver, at ti procent af spillerne i NBA ikke har taget imod tilbuddet om vaccine. Og de ti procent fylder meget i mediebilledet – Kyrie Irving er eksempelvis vicepræsident i den magtfulde NBA-spillerforening, NBPA.

Irving er for nylig begyndt at følge og like flere Instagram-opslag fra en konspirationsteorist, der hævder, at et 'hemmeligt samfund' udbreder vacciner for at forbinde sorte personer til en 'master computer' med henblik på at gennemføre 'a plan of Satan'.

I amerikansk fodbold – NFL – kræver coronaprotokollerne, at spillerne skal kunne dokumentere, at de har fået sprøjtet en vaccine ind i kroppen. Men en unavngiven NFL-agent anslår over for mediet Defector, at mellem 10 og 15 procent af NFL-spillerne benytter sig af falske vaccinekort.

»Det er meget mere udbredt, end folk går og tror,« udtaler den anonyme agent.

»Hør her, vi taler om NFL. De her fyre gør alt, hvad de kan, for at fuske med en marihuana-test eller en PED-test (dopingtest).«

Foto: Christian Petersen
Vis mere

Da NFL i sommer præsenterede ligaens coronaprotokoller, reagerede flere stjernespillere skarpt.

Arizona Cardinals' DeAndre Hopkins, der tre gange har været udtaget til årets All pro-hold i NFL, røg eksempelvis på Twitter og forfattede et tweet, som han senere måtte slette igen.

'Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle sige dette – men at blive bragt i en situation, hvor jeg vil skade mit hold, fordi jeg ikke vil deltage i vaccineprogrammet, får mig til at stille spørgsmål ved min fremtid i NFL.'

Det er næppe tilfældigt, at vaccineskepsissen er så udpræget i netop NBA og NFL – påpeger Anders Bo Rasmussen, lektor ved amerikanske studier på SDU.

Ud over manglende adgang til informationer og manglende uddannelse, så er der også en skepsis i forhold til regeringens beslutninger i større dele af den afroamerikanske befolkning.

»I den sorte befolkning har man oplevet, at det har været svært at opbygge en tillid til vaccinationsprogrammet. Ikke mindst uden for de større byer i sydstaterne. En del af forklaringen er, at den del af befolkningen ikke altid har haft en positiv oplevelse i forhold til det amerikanske sundhedssystem.«

»Der er eksempler på, at den sorte befolkning i tiden under slaveriet er blevet brugt i forbindelse med medicinske eksperimenter.«

»Så det er en del af forklaringen. Over 70 procent af spillerne i NFL – og nok en endnu større procentdel i NBA – er sorte, og mange af dem er vokset op i lokalmiljøer, hvor der ikke er stor tiltro til vacciner,« forklarer Anders Bo Rasmussen.

Mere end 700.000 amerikanere har mistet livet til coronavirussen. Lidt over 57 procent af den voksne befolkning er vaccineret i dag.

NBA-sæsonen skydes i gang natten til onsdag med et brag mellem de forsvarende mestre Milwaukee Bucks og Brooklyn Nets – Kyrie Irving må se med hjemme fra sofaen.