Skakstormesteren Igors Rausis blevet taget på fersk gerning i at snyde på et toilet og fik tilbage i 2019 en karantæne på seks år.

Men straffen har ikke holdt ham tilbage.

For nu Rausis igen omdrejningspunkt i en ny skak-skandale. Og det har fået det famøse toilet-billede til at florere på alverdens medier igen.

Da han sidste år blev bandlyst og frataget sine titler, var det, fordi han brugte sin mobil på toilettet, hvilket ikke er lovligt, da man så kan snyde sig frem til sit næste skaktræk på internettet eller via en app.

Det betød, at han ikke kunne spille skak på højt niveau igen. Men nu er han blevet taget i netop dét.

Ved en turnering i Letland forsøgte Rausis nemlig at stille op ved at skjule sin identitet under navnet Isa Kassimi.

Den tidligere skakstormester blev opdaget af rivalen Arturs Neiksans, der protesterede imod Rasuis deltagelse.

Neiksans har beskrevet hændelsen på sin Facebook-side, hvor han fortæller, at Rausis i sidste ende gik med til at forlade turneringen.

Men han havde faktisk lov til at være der, da han kun var bandlyst fra turneringer under det internationale skakforbund (FIDE) - hvilket chokerede Neiksans.

»Da jeg konfronterede Rausis, vidste han mig sit ID med det nye navn. Det gjorde flere deltagere rasende, og hans modstander nægtede at spille imod ham. Men hvad der skete derefter, chokerede mig virkeligt,« skriver han og fortsætter:

»Det var tilladt for ham at spille! Turneringens leder spurgte ham dog venligt om at forlade turneringen, hvilket han heldigvis gjorde uden større bøvl. Gad vide, hvad det internationale forbund siger til det?«

Direktøren for det internationale forbund, Emil Sutovsky, bekræfter, at det var tilladt for Rausis at spille. Men at han forventer, at turneringerne handler i takt med skakkens ånd, som han beskriver det.

Og for Rausis?

Ja, han blev forhindret i at spille skak - alt imens verden genser billedet af ham på toilettet med mobilen i hånden i gang med at snyde.