Når Cody Miller står ved siden af andre topsvømmere, skiller han sig ud. Det har han altid gjort.

»Når du ser mig fra siden, ser det ud til, at jeg har et hul i brystet. Og det har jeg også,« siger han.

På dansk hedder det tragtbryst, den lægefaglige term er 'Pectus excavatum', og via Olympic Channel fortæller den amerikanske svømmer åbenhjertigt om lidelsen, der hos den i dag 28-årige amerikaner for alvor begyndte at udvikle sig, da han var 10 år.

Det kan også medføre en nedsat lungekapacitet, men det har nu ikke forhindret Cody Miller i at vinde to olympiske medaljer i karrieren, begge fra OL i 2016 (guld og bronze). Han har også fire VM-medaljer.

Og det var faktisk på grund af Pectus excavatum, at han begyndte at svømme. For at styrke kroppen til at håndtere brystanormaliteten.

»Lægerne sagde, at svømning ville hjælpe mig med at få bredere skuldre. Så hvis jeg aldrig havde svømmet, og hvis mine skuldre og brystmuskler aldrig havde udviklet sig, som de har gjort, havde jeg muligvis haft brug for en operation,« siger Cody Miller, der altid har en Iron Man-figur med sig til konkurrencer.

Den berømte Marvel-superhelt kæmper også med en brystlidelse, der ender med at være med til at gøre ham stærkere.

»Folk spørger mig altid: 'Ville du være hurtigere, hvis du ikke havde den lidelse?' Jeg svarer altid: 'Jeg ved det ikke, for jeg føler, at det var med til at skabe mig',« fortæller Cody Miller.

US Cody Miller competes in a men's 100m breaststroke heat during the swimming competition at the 2017 FINA World Championships in Budapest, on July 23, 2017.  Martin BUREAU / AFP
US Cody Miller competes in a men's 100m breaststroke heat during the swimming competition at the 2017 FINA World Championships in Budapest, on July 23, 2017. Martin BUREAU / AFP Foto: Martin BUREAU
Vis mere

Han har for længst accepteret, at han ikke fremstår lige så skarptskåret som sine rivaler i svømmebassinet. Og aldrig vil komme til det.

»Jeg har ikke en udmejslet sixpack. Sådan en fyr bliver jeg aldrig. Da jeg først accepterede, at jeg så lidt sjov ud, og at det ikke var et problem, generede det mig ikke længere,« fortæller Cody Miller.

I stedet forsøger han at hjælpe unge piger og drenge med at acceptere sig selv. Som de er.

»Jeg ved, hvordan det er at træde ind i et lokale og ikke være komfortabel eller ikke elske den måde, man ser ud på i spejlet,« siger han.