Nu har Marieke Vervoort fået fred.

Den belgiske para-atlet er tirsdag død ved hjælp af aktiv dødshjælp. Hun blev 40 år.

Den ellers så succestige atlet har i de seneste mange år ikke lagt skjul på, at det var hendes ønske at forlade verden på denne måde.

»Det er hårdt for mig nu. Jeg bliver mere og mere deprimeret. Jeg har aldrig haft de her følelser før. Jeg græder meget,« sagde hun for knap to år siden:

»Nu er mit syn endda ved at forsvinde. Jeg havde besøg af en optiker, der gav mit ene øje to ud af 10 og mit andet en ud af 10. Han sagde, at der ikke var noget, som han kan gøre.«

Marieke Vervoort har længe lidt af en uhelbredelig muskelsygdom, der gradvist har lammet hende. Givet hende epileptiske anfald.

Og har givet hende store, konstante smerter.

Aktiv dødshjælp har været lovligt i Belgien siden 2002. Grundreglen er, at tre læger uafhængigt af hinanden skal slå fast, at patientens problemer er uhelbredelige, og at smerterne er for store.

Marieke Vervoort efter at have vundet sølv ved OL i Rio i 2016.
Marieke Vervoort efter at have vundet sølv ved OL i Rio i 2016. Foto: YASUYOSHI CHIBA
Vis mere

Marieke Vervoort fik tilladelsen til aktiv dødshjælp allerede i 2008.

Hun vandt siden guld og sølv ved OL i 2012, og hun vandt sølv og bronze ved OL i 2016. Inden de seneste Lege i Rio fortalte hun, at hendes sidste ønske var at deltage ved OL og herefter sige farvel til verden ved aktiv dødshjælp.

Ifølge en meddelelse fra hjembyen Diest skete det tirsdag aften.

På rådhuset i Dienst kan man mindes Marieke Vervoort fra onsdag.