Udelukket fra alle internationale sportsbegivenheder i fire år. Det var dommen, som Det Internationale Antidopingagentur, Wada, officielt gav Rusland mandag.

Det er en beslutning, der glæder den danske kulturminister Rasmus Prehn (S), der samtidig ikke holder sig tilbage over for den skandale, der nu endelig får konsekvenser.

»En grundlæggende forudsætning for et stærkt globalt antidoping-system er, at der bliver slået hårdt ned på dem, der overtræder de internationale antidoping-regler, uanset hvem det måtte være. Det er godt, at WADA har afsløret den nye skandale, og at sandheden kommer for dagen. Og det er positivt, at WADA i lyset af sagens alvor vil aktivere de skrappeste sanktioner,« skriver han i en mail til B.T.

Sanktionerne fra Wada betyder helt konkret, at Rusland går glip af OL i 2020 samt vinter-OL i 2022. Udelukkelsen vil dog ikke påvirke Ruslands EM-deltagelse til sommer, fordi landet er kvalificeret og værtsland for slutrunden.

Rusland må blandt andet ikke deltage ved sommerens OL.
Rusland må blandt andet ikke deltage ved sommerens OL. Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Vis mere

Foruden OL-udelukkelsen, så betyder dagens beslutning også, at Rusland heller ikke får lov til at deltage ved VM i fodbold i 2022, skriver engelske Sky Sports.

Beslutningen fra Wada kom på baggrund af, at Rusland i en årrække har set stort på antidopingreglerne ved at manipulere med udleverede antidopingdata, inden dataene blev overdraget til Wada.

Og det er noget, der for alvor kan få kulturministeren op i det røde felt.

»Selvfølgelig er jeg forarget over hele situationen. Det er fuldstændig uacceptabelt, at et land på den måde forsøger at vildlede Wada og hele verden gennem systematisk manipulation med dopingdata,« siger Rasmus Prehn (S) og fortsætter:

Wada har besluttet at udelukke Rusland fra internationale sportsbegivenheder i fire år.
Wada har besluttet at udelukke Rusland fra internationale sportsbegivenheder i fire år. Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

»Jeg håber, at vi internationalt kan tage ved lære af denne skandale, så den internationale kamp mod doping fremadrettet kan styrkes på baggrund af den viden, der er kommet frem, og at skandalen i sidste ende kan føre til et styrket globalt antidoping system og et styrket internationalt samarbejde på området.«

Der er dog fortsat en mulighed for at russiske atleter alligevel kan deltage i sportsbegivenhederne. Hvis de kan bevise, at de ikke har været en del af det russiske dopingprogram og samtidig vælger at stille op under neutralt flag, er der nemlig grønt lys for deltagelse.

Og den del er bestemt ikke noget, der behager Wadas vicepræsident, Linda Hofstad Helleland, der ikke mener, at det er en hård straf overhovedet. Det kan du læse mere om her.

Rusland har mulighed for at anke mandagens afgørelse til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), men det skal ske inden for 21 dage.

Hvis Rusland vælger at anke afgørelsen, vil russerne muligvis kunne deltage i sportsbegivenheder, indtil CAS fælder dom i sagen.