Wada har mandag besluttet at udelukke Rusland fra deltagelse i internationale sportsbegivenheder.

»Jeg kan bekræfte, at Wada-systemet enstemmigt har besluttet at følge komitéens anbefalinger,« siger Wadas pressechef, James Fitzgerald.

Det skriver det norske medie NRK og flere internationale nyhedsbureauer.

Anbefalingerne fra ekspertkomitéen lød på at nægte russiske atleter deltagelse i internationale konkurrencer de næste fire år, og sanktionerne betyder derfor, at Rusland går glip af OL i 2020 samt vinter-OL i 2022.

Rusland må blandt andet ikke deltage ved sommerens OL.
Rusland må blandt andet ikke deltage ved sommerens OL. Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Vis mere

Udelukkelsen vil ikke påvirke Ruslands EM-deltagelse til sommer, fordi landet er kvalificeret og værtsland for slutrunden i fodbold.

Foruden OL-udelukkelsen, så betyder dagens beslutning også, at Rusland heller ikke får lov til at deltage ved VM i fodbold i 2022, skriver engelske Sky Sports.

»Set med vores briller er det en fin, hård straf, som vi synes, er på sin plads. Vi er glade for, at Wada handler enstemmigt. Alle er enige om at sende et meget stærkt signal til russerne, der dybest set har drevet gæk med os de senere år,« fortæller direktøren for Dansk Idrætsforbund, Morten Hansen, til Ritzau.

Anbefalingerne kom på baggrund af, at Rusland i en årrække har set stort på antidopingreglerne ved at manipulere med udleverede antidopingdata, inden dataene blev overdraget til Wada.

Russiske atleter har dog mulighed for at deltage i sportsbegivenhederne, hvis de kan bevise, at de ikke har været en del af det russiske dopingprogram og samtidig vælger at stille op under neutralt flag.

Chefen for Ruslands Antidopingagentur, Yuri Ganus, har allerede erkendt, at Rusland har begået antidopingovertrædelser ved at manipulere med udleverede data, og forventede derfor, at Wada ville følge ekspertkomitéens anbefalinger.

Rusland har mulighed for at anke mandagens afgørelse til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), men det skal ske inden for 21 dage.

Hvis Rusland vælger at anke afgørelsen, vil russerne muligvis kunne deltage i sportsbegivenheder, indtil CAS fælder dom i sagen.