'En mand har lagt an på tre damer. Er blevet afvist. Det sker. Og skal blive ved med at ske. Det er en del af attraktionen mellem mænd og kvinder.'

Sådan skrev tv-personligheden Claus Elming fredag i et opslag på sin Twitter-profil, og straks blev han bombarderet med notifikationer.

Ordene faldt nemlig midt i en tid, hvor det i en lang række danske brancher bliver fortalt, hvordan kvinder er blevet udsat for krænkelser, sexchikane og overgreb på deres arbejdsplads.

Samtidig kom tweetet, blot få timer efter at den nu tidligere politiske leder i Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, indrømmede, at yderligere tre kvinder har følt sig krænket af ham.

Claus, du har i fredags lavet et tweet, der handler om Morten Østergaard. Hvorfor har du gjort det?

»Jeg har ikke lavet et tweet om Morten Østergaard.«

Hvad handler dit tweet så om?

»I den her tid, vi befinder os i, er det vigtigt at sige til alle, at vi ikke skal glemme, at der er et spil mellem mænd og kvinder, der bliver tabt i den her proces. Vi skal ikke blive bange for at lægge an på hinanden, og der nytter det ikke noget, at vi ikke fortsætter med at sige, at man gerne må forsøge igen på en ny kvinde eller endda på den samme kvinde, hvis man føler, at der alligevel var lidt flirt.«

Claus Elming var i 12 sæsoner fast vært på 'Vild med dans'. I dag er han blandt andet ejer af det danske medie gulklud.dk, der beskæftiger sig med amerikansk fodbold.
Claus Elming var i 12 sæsoner fast vært på 'Vild med dans'. I dag er han blandt andet ejer af det danske medie gulklud.dk, der beskæftiger sig med amerikansk fodbold. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

»Jeg vil gerne understrege, at alt, hvad der hedder opfordring til noget, der minder om chikane eller sexchikane, naturligvis ikke er acceptabelt, og det er på ingen måde det, der lå i mit tweet. Mit tweet var en fuldstændig bevidst provokation for at få de krænkelsesparate op af stolene og se, hvordan Danmark og verden for den sags skyld er holdt op med at læse og tænke, inden de flyver til tasterne.«

Men tweetet kommer jo i en helt bestemt tid og endda på dagen, hvor Morten Østergaard fortæller, at tre kvinder har følt sig krænket af ham. Kan du så ikke forstå, at man laver den kobling?

»Mit tweet var meget bevidst skrevet om en mand, der har lagt an på tre kvinder. Jeg har ikke refereret til en bestemt person eller politiker, og det tal, jeg bruger, er tre og ikke fire eller andre tal. Mit tweet er totalt upersonligt, hvor der til gengæld er masser af svar, der straks er personligt rettet mod mig. Men stor respekt til dem, der har intelligens nok til at sætte sig ned og reagere på det, der faktisk stod, i stedet for det, de gerne vil have, der skulle stå.«

Man kunne jo fristes til at tro, at det her er noget, du har fundet på, efter du pludselig kunne se dig selv i lidt af et stormvejr. Hvad siger du til det?

»Nej, for hvis du kigger på det, så er det meget bevidst skrevet netop sådan, at jeg kun bruger ordet 'lagt an på' og ikke 'chikaneret' eller andet. Og jeg bruger også tallet tre og ikke tallet fire. Hvis det var en vis, meget omtalt politiker, så var tallet jo fire. Det var også meget bevidst at bruge ordet 'damer'. Jeg skrev hverken 'piger', 'tøser', 'praktikanter' eller noget i den retning.«

Det kan vel ikke komme bag på dig, at folk reagerer voldsomt på dit tweet. Hvad ville du gerne opnå med det?

»Jeg skal da ærligt indrømme, at jeg tænkte mig om, inden jeg trykkede på knappen, for jeg vidste godt, at det ville skabe en ophedet debat. Der gik jo ikke mere end 10 minutter, før jeg fik en besked om, at jeg havde mange notifikationer, og om jeg ville sortere i dem. Og havde jeg ikke stå ved mit tweet, kunne jeg jo bare have slettet det.«

»Men jeg kan godt lide at prikke lidt, og jeg prikker hist og her, når folk ikke bruger tiden på at sætte sig ind i ting, eller de er lidt for hurtige, og de måske glemmer lige at se tingene ovenfra, i stedet for at det hele bliver så følelsesbetonet. Det her tweet er bare med til at vise, at vi er kommet i en situation, hvor vi desværre har fået et behov for at være krænkede og udtrykke vores krænkelse meget hurtigere, end det er lige at tænke sig om og måske lige se, hvad det er, der egentlig står.«

»Jeg er da blevet afvist et hav af gange. Også af tre kvinder på samme aften. Også på et dansegulv. Det afholder mig da ikke fra at prøve igen.«

Der er flere brugere, der mener, at du med dit tweet på en måde forsøger at retfærdiggøre sexchikane, krænkelser og overgreb. Gør du det?

»Selvfølgelig er overgreb ikke i orden. Jeg synes, det er en meningsløs diskussion. Hvem kan nogensinde se på det tweet og tro, at jeg går ind for overgreb eller sexchikane? Det er fuldstændig vanvittigt at tro på det. Og hvordan skal nogen kunne tro, at jeg skriver et tweet med små 40.000 følgere med den overbevisning?«

»Hvem kan tro, at jeg synes, sexchikane eller overgreb er i orden? Tænk nu over, hvem der skriver, og hvad jeg har skrevet. Det er det, der er min pointe.«