Lyt til artiklen

Sex vil næsten altid være i spil i en eller anden form mellem mænd og kvinder. Også blandt venner. Kender du følelsen af, at du er nødt til at vende hovedet for få et ekstra glimt af ham, der lige gik forbi på gaden? At du ikke kan lade være med at forestille dig, hvordan din kollegas hår føles? Så er du langtfra den eneste. Ifølge James Giles, der er ekstern lektor i psykologi ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet og lektor i filosofi på University of Cambridge, spiller den seksuelle tiltrækning  en langt større rolle i vores relationer, end vi lige er klar over.

»Jeg er fascineret af den seksuelle tiltrækning, for det er så vigtig og fundamental en del af menneskers liv. Vi er drevet af seksuel lyst og tiltrækning, men samtidig er det meget uklart, hvad det er, og hvad der egentlig foregår,« siger han og giver os i denne artikel mere viden om seksuel tiltrækning - og ikke mindst, hvad der tiltrækker henholdsvis mænd og kvinder ...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læs hele artiklen om seksuel tiltrækning. Sex vil næsten altid være i spil i en eller anden form mellem mænd og kvinder. Også blandt venner.

Det får du:

  • Artiklen 'Seksuel tiltrækning fylder mere, end vi tror'
  • Fakta: Sådan mærker du seksuel tiltrækning
  • Guide: Det finder vi tiltrækkende

Sex vil næsten altid være i spil i en eller anden form mellem mænd og kvinder. Også blandt venner.

Kender du følelsen af, at du er nødt til at vende hovedet for få et ekstra glimt af ham, der lige gik forbi på gaden? At du ikke kan lade være med at forestille dig, hvordan din kollegas hår føles? Så er du langtfra den eneste.

James Giles er ekstern lektor i psykologi ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet og lektor i filosofi på University of Cambridge. Han mener, at den seksuelle tiltrækning spiller en langt større rolle i vores relationer, end vi lige er klar over. Han har skrevet bogen ‘Seksuel tiltrækning – tillokkelsens psykologi’, som udkom på engelsk i 2015, og fra 15. februar kan den købes i en dansk udgave.

»Jeg er fascineret af den seksuelle tiltrækning, for det er så vigtig og fundamental en del af menneskers liv. Vi er drevet af seksuel lyst og tiltrækning, men samtidig er det meget uklart, hvad det er, og hvad der egentlig foregår,« siger han.

Næsten magisk

James Giles er canadier, men bor i Danmark, og allerhelst vil han bruge det engelske ord allure, når han skal beskrive den seksuelle tiltrækningskraft.

»På dansk kommer man det nærmest med ‘tillokkelse’. Det handler om, at man bliver draget mod en person på næsten magisk vis. Som en magnetisk tiltrækning udefra, eller som fisk, der bliver lokket til af madding,« siger han.

James Giles skelner mellem seksuel lyst og seksuel tiltrækning. I hans forskning har han været interesseret i at undersøge, hvordan vi oplever den seksuelle tiltrækning, hvordan det føles.

Udover forskningslitteratur og interview i hobetal har han også pløjet sig igennem kulturelle produkter som digte, film og musik. Og hans konklusion er klar.

»Seksuel tiltrækning er et universelt fænomen, der går på tværs af kulturer. Der er ikke bare tale om biologi eller social konstruktion, men derimod noget eksistentielt og grundlæggende ved det at være et menneske og et køn,« siger han.

Derfor er det også helt naturligt at føle sig tiltrukket af de mennesker, man omgiver sig med til dagligt. Ifølge James Giles er den seksuelle tiltrækning næsten altid til stede mellem heteroseksuelle mænd og kvinder. Både blandt fremmede, kollegaer, venner, ‘bolle-venner’ og i romantiske forhold.

Vi narrer os selv

»Den seksuelle tiltrækning er alle vegne. Den kan skifte karakter alt efter relation, men den vil normalt altid være i spil i en eller anden form mellem mænd og kvinder. Også i venskaber. Nogle gange sker tiltrækningen ubevidst, uden at vi er helt klar over det, så ofte narrer vi os selv til at tro, at den ikke er der,« siger han.

Ifølge James Giles er den seksuelle tiltrækning uundgåelig. Han mener ikke, tiltrækningen med tiden opstår som følge af, at et venskab udvikler sig. Han mener derimod, at tiltrækningen er forudsætningen for venskabet og den lim, der holder det sammen.

»I mine øjne er det langt sværere for mænd og kvinder at være venner, hvis der ikke er en form for seksuel tiltrækning. Min forskning viser, det er som limen i venskabet – som noget, der skaber spænding. Men det betyder ikke, tiltrækningen er noget, man behøver at gøre noget ved eller handle ud fra. Man kan sagtens være gode venner gennem mange år og aldrig have haft sex,« siger han.

Giles tilføjer dog også, at det ikke behøver at være problematisk at have sex med sine venner. Særligt blandt unge singler er det ved at blive populært at have ‘bollevenner’, viser en undersøgelse fra USA. Blandt unge, studerende amerikanere mener knap to tredjedele, at sex har bidraget positivt til venskabet.Giles’ bud er, at tendensen er den samme i Danmark.

Selvom der er forskel på,hvad mennesker opfatter som seksuelt tiltrækkende, er der alligevel nogle træk, der generelt er mere attraktive. Ifølge professor James Giles er det de træk, der fremhæver og overdriver kønsforskellene mellem mænd og kvinder.

Det finder vi tiltrækkende

Højde

Kvinden skal ikke være højere end manden. En amerikansk undersøgelse viser, at ud af 780 par var der kun ét forhold, hvor kvinden var højere end manden.

Alder

Kvinden skal typisk være yngre end manden.

Stemmen

Kvinder foretrækker, at manden har en dyb stemme.

Foto: Kurhan
Vis mere

Højde/talje

Flere undersøgelser viser, at kvinders forhold mellem højde, hofte- og taljemål er vigtigt.

Hudtone

Kvinder kan godt lide mænd med en mørkere hudtone end deres egen. Derfor er der eksempelvis i USA mange flere eksempler på par, hvor manden er mørk, mens kvinden er hvid.

Foto: Rido
Vis mere

Tøj

Tøjet skal overdrive de kvaliteter, der er i forvejen. F.eks skal en bh overdrive brysterne.

Hals

Kvinder har typisk en lidt længere hals, end mænd har. Hængende øreringe overdriver halslængden og kan derfor virke tiltrækkende.

Sko

Undersøgelser viser, at kvinder, der går i høje sko, bliver vurderet som mere seksuelt attraktive, end hvis de går i flade sko, fordi de derfor går med kortere skridt, mere svaj i ryggen og mere hoftesving. De træk bliverfremhævet af høje hæle.

Hår

Forskningen viser også, at mænd foretrækker kvinder med langt hår, for det overdriver det faktum, at kvinder er gode til at få langt hår. Samtidig foretrækker de fleste mænd, at kvinder har mindre kropsbehåring – og at fjerne den understreger kønsforskellen.

Foto: sharplaninac
Vis mere

Muskler

Kvinder er typisk tiltrukket af mænd med markerede muskler og en krop, hvor skuldrene er bredere end hofterne. Det fremhæver styrkeforskellen.

Mave

Kvinder udtrykker i forskning også en præference for mænd med en flad mave. Jo fladere, des bedre.