Da Marie Bjerres yngste datter Leonora var otte uger gammel, var Marie tilbage i Folketinget og havde datteren med.

»Jeg var så glad for at være tilbage. Jeg vidste på forhånd, at jeg ikke havde lyst til at holde særlig meget barsel, for jeg er så enormt glad for at være politiker og synes, det er enormt privilegeret at få lov til at repræsentere så mange i Folketinget.«

Derfor tager hun et billede af sig selv på Christiansborgs gange – storsmilende og med baby Leonora i favnen. Men også totalt uforberedt på de kommentarer, der efterfølgende kommer.

»Mange skrev, at jeg burde være noget længere hjemme på barsel. Det er synd for din pige. Slap nu lige af og sådan nogle ting.«

»Der var også nogle, der skrev, at jeg ikke holdt min datter ordentligt. At jeg ikke støttede hovedet ordentligt. At hun så skræmt ud i øjnene. Jeg blev faktisk rigtig ked af de kommentarer, der handlede om, hvordan hun så ud.«

Udtalelserne kommer i podcasten To The Moon, Honey, hvor et panel i afsnittet snakker om mom-shaming: Fænomenet hvor mødre udskammes for deres måde at være mødre på.

Marie Bjerre er mor til to piger. Elisabeth på tre år og Leonora, der nu er syv måneder. I en typisk uge forlader hun hjemmet i Aalborg tirsdag morgen og er hjemme igen fredag eftermiddag. Og den prioritering er der mange, der har en mening om.

Venstres Marie Bjerre på gaden i centrum af Aalborg med plakater på af den lokale kandidat ....Marie Bjerre, tirsdag den 7. maj 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Venstres Marie Bjerre på gaden i centrum af Aalborg med plakater på af den lokale kandidat ....Marie Bjerre, tirsdag den 7. maj 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Jeg blander mig i debatten, fordi jeg synes, det er vigtigt, at man kan have lov til at være den, man er. Også den mor, man er. Der er nogle, der vælger at gå hjemme til barnet skal i børnehave, og de oplever også mom-shaming, og det er lige så forkert. For det, der er vigtigt, er, at vi får nogle friere rammer for, hvordan man er en god mor. At man kan være det på flere forskellige måder,« siger hun.

Den unge venstrekomet blev valgt til Folketinget i 2019. På daværende tidspunkt var den ældste datter ni måneder, og det affødte mange spørgsmål fra omverdenen: 'Så flytter I vel til København?' 'Hvordan vil I få det til at fungere?' For Marie Bjerre var det dog aldrig en del af overvejelserne at forlade Aalborg.

Hun mener langt hen ad vejen, at de mange holdninger til hendes måde at være mor og samtidig karrierepolitiker på skyldes, at vi i Danmark har et ret stærkt kønsrollemønster:

Marie Bjerre har sammen med partifællerne Sophie Løhde, Linea Søgaard-Lidell og Fatma Øktem skrevet en kronik om være kvinde og have en karriere samtidigt - og om hvordan de har oplevet at blive udskammet for det.
Marie Bjerre har sammen med partifællerne Sophie Løhde, Linea Søgaard-Lidell og Fatma Øktem skrevet en kronik om være kvinde og have en karriere samtidigt - og om hvordan de har oplevet at blive udskammet for det. Foto: Linda Kastrup
Vis mere


»Kvinder tager som udgangspunkt den fulde barsel. Det er et meget fastlåst billede af, hvordan man er en god mor. Det er sådan en, der tager den fulde barsel og har tid til at hente tidligt, tid til at bage selv og tid til at lave finurlige dimsedutter til børnehaven,« lyder det fra politikeren.

»I mit tilfælde er min mand da meget mere på, end mange andre fædre i andre forhold. Hvor får mænd lige de samme spørgsmål? Hvis det er mænd, der tager otte ugers barsel, så tager man hatten af og tænker fedt. Hvis en kvinde gør det, så er det dårligt.«

Ved at blande sig i debatten ønsker Marie Bjerre at være med til at rykke ved ligestillingen og gøre det legitimt også for mødre at lægge meget tid og mange kræfter i arbejdslivet. Uden at blive beskyldt for at være en dårlig mor.

»Det kan simpelthen ikke passe, at man ikke kan få lov til at være mor og samtidig gøre karriere eller være politiker. Det skal kunne lade sig gøre.«