»Jeg tror, fremtidens forskning vil vise, at vi havde ret.«

Sådan siger fridykker og vejrtrækningsekspert Stig Severinsen, der tror på, at han kan få hårdt ramte corona-patienter til nemmere at komme sig over smitten.

Den danske fridykker har vundet fire verdensmesterskaber og var ifølge 'Guiness Rekordbog' den første i verden til at holde vejret i 22 minutter.

I dag underviser han flyvevåbnet og Frømandskorpset i mentaltræning, ligesom han bruger vejrtrækning i genoptræning af kroniske patienter og blandt andet har været med til at få en lammet borreliose-patient til at rejse sig og selv forlade Hvidovre Hospital til fods.

Stig Severinsen har vundet verdensmesterskabet i fridykning fire gange og var den første i verden til at holde vejret i 22 minutter.
Stig Severinsen har vundet verdensmesterskabet i fridykning fire gange og var den første i verden til at holde vejret i 22 minutter. Foto: Eskil Hardt
Vis mere

Så Stig Severinsen har set korrekt vejrtrækning skabe mirakler. Og især under den aktuelle corona-epidemi mener han, at han kan gøre en forskel.

»Det danske sundhedsvæsen er overhovedet ikke gearet til den her epidemi. Men jeg tror, at hvis vi kan give folk en stærkere åndedrætsmuskulatur, så er der mindre behov for respiratorer,« siger Stig Severinsen til B.T.

I sin virksomhed Breathology sælger han træningsvideoer med fokus på vejrtrækning og mentaltræning, men dem har han nu valgt at gøre gratis under den aktuelle corona-krise. Du kan se et uddrag af øvelserne over artiklen.

Samtidig har han indgået et samarbejde med firmaet Airofit om at producere foreløbig 5.000 små vejrtrækning-værktøjer – et lille mundstykke med modstand – som de håber på at kunne få distribueret ud til særligt udsatte borgere, så de kan træne lungerne.

Spørger man Anders Løkke, specialeansvarlig overlæge for det lungemedicinske område på Vejle Sygehus, så er det dog optimistisk at tro, man kan træne sine lunger til at klare sig uden respirator.

»Det gør nok ikke den store forskel, for om man skal have respirator afhænger af, hvor ødelagte lungerne er,« siger Anders Løkke, der dog anerkender Stig Severinsens gode resultater med for eksempel KOL-patienter.

»Og KOL-patienter undgår gerne at træne, fordi de ikke kan få luft. Men får de hjælp til at udnytte lungekapaciteten, så de kan træne og blive i bedre fysisk form, så er de lidt bedre rustet, hvis de skulle få coronavirus,« vurderer overlægen, men fastholder, at der stadig vil være øget risiko, når først lungerne er ødelagte.

Men vil en ung og rask person så kunne træne lungerne og være i lavere risiko for at skulle i respirator?

»Vi ser i forvejen ikke ret mange unge, der dør af coronavirus. Den yngste i Danmark var 50 år, så de unge klarer langt hen ad vejen frisag. Dem, som ikke klarer den, er i forvejen svækkede og har andre problemer, der er afgørende for, hvor galt det går,« siger han og påpeger, at man også kan dø af corona, uden at det er lungerne, der er problemet.

Så du mener ikke, man kan gøre noget for at forberede sig inden en eventuel corona-smitte?

»Nej,« fastslår Anders Løkke, der dog aldrig vil fraråde nogen at træne deres lungekapacitet – corona-epidemi eller ej.

Stig Severinsen tror dog fortsat så meget på projektet, at han foruden at give sine kurser væk gratis selv har doneret store summer til produktionen af Airofits vejrtræknings-værktøjer, som de vil give gratis væk til særligt udsatte.

Stig Severinsen med Airofit træningsenhed til bedre vejrtrækning.
Stig Severinsen med Airofit træningsenhed til bedre vejrtrækning.
Vis mere

»Der er af gode grunde ingen evidens, for der har aldrig været corona før. Men vi ved, at man kan træne sin evne til at trække vejret, og vi ved, at det generelt styrker immunforsvaret,« siger han.

»Man bliver selvfølgelig ikke en supermand af vores øvelser, og man skal ikke tro, at så kan man bare gå ud og kramme sin mormor. Men vi tror på, at vi kan lindre forløbet og afhjælpe, at mange får et svært sygdomsforløb med respirator,« fastholder han.

Stig Severinsen mener, at man på få dage kan lære at trække vejret rigtigt, men at det især har en effekt på den lange bane, hvor man kan gøre sig klar, til når anden bølge af coronavirussen rammer.

»Men det er aldrig en dårlig idé at træne sin vejrtrækning. Det kan også afhjælpe stress, samt den angst og usikkerhed, mange nok sidder med i denne usædvanlige krisesituation.«