I et år, hvor mange danskere har kæmpet for at trække vejret, har fridykkeren Stig Åvall Severinsen sat endnu en rekord i at holde vejret under vand.

På en enkelt mundfuld luft har han svømmet 202 meter. Det svarer til lidt mere end fire baner frem og tilbage i et 50 meters bassin – bortset fra at han har tilbagelagt distancen i åbent hav ud for Mexicos kyst.

»Det er muligt, at en delfin har svømmet længere. Men det er første gang, et menneske har svømmet så langt på en mundfuld luft,« siger han, der netop er vendt tilbage fra Mexico.

Stig Åvall Severinsen var det første menneske, der holdt vejret i 20 minutter under vand. Nu har han slået den eksisterende rekord på 177 meters svømning i havvand. Som en hilsen til året 2020 slog han rekorden med 25 meter.

På vej mod rekorden. Fridykkeren Stig Åvall Severinsen har svømmet 202 meter uden kunstig ilt. Privatfoto
På vej mod rekorden. Fridykkeren Stig Åvall Severinsen har svømmet 202 meter uden kunstig ilt. Privatfoto
Vis mere

Med rekorden, der er anerkendt af Guinness World Record, vil Stig Åvall Severinsen mane til eftertanke både i forhold til den økologiske krise og den globale coronaepidemi.

»Corona er en udfordring for os alle. Det er første gang i vores liv, at sorte og hvide, unge og gamle har en fælles reference.«

Han håber, at rekorden vil stå som en optimistisk kommentar til et år, de fleste helst vil glemme.

»Jeg vil vise, at selv om der er udfordringer, er der frisk luft længere fremme – eller lys for enden af tunnelen.«

Før forsøget med en official fra Guinness World Records.
Før forsøget med en official fra Guinness World Records. Foto: Privatfoto
Vis mere

Faktisk mener dykkeren, at åndedrætsøvelser kan hjælpe coronapatienter.

»I 20 år har jeg trænet folk i hele verden i vejrtrækningsteknikker. Det virker med garanti,« siger han.

»Lægerne vil sige, at det er ikke bevist. Men når man trækker vejret gennem næsen, får man nitrogenoxid, som gør, at lungevævet åbner sig, og man slapper af. Når man ånder ud gennem munden med en hvislelyd, øger det trykket i lungerne og sender mere ilt ud i blodbanen. Dét kan måles med iltmåler på fingeren.«

Øvelsen, der kan laves hjemme i sofaen sænker hjerterytmen og pulsen, så man slapper af og stresser mindre, lover han.

Første dyk. 202.0 meter ud for Mexicos kyst. Privatfoto.
Første dyk. 202.0 meter ud for Mexicos kyst. Privatfoto.
Vis mere

Allerede i marts lagde Stig Åvall Severinsen sine vejrtrækningsøvelser frit tilgængelig på sin hjemmeside breathology.com.

Dengang sagde Anders Løkke, der er specialeansvarlig overlæge for det lungemedicinske område på Vejle Sygehus, at det var optimistisk at tro, at man ved at øve vejrtrækningsteknikker kunne undgå at komme i respirator, hvis man blev alvorligt syg af corona.

»Om man skal have respirator, afhænger af, hvor ødelagte lungerne er,« sagde lægen, der dog anerkendte Stig Åvall Severinsens gode resultater med for eksempel KOL-patienter.

»Får de hjælp til at udnytte lungekapaciteten, kan de træne og blive i bedre fysisk form, så de er lidt bedre rustet, hvis de skulle få coronavirus,« vurderede overlægen.

Stig Severinsen med Airofit træningsenhed til bedre vejrtrækning.
Stig Severinsen med Airofit træningsenhed til bedre vejrtrækning.
Vis mere

Stig Åvall Severinsen, der fylder 48 år om et par måneder, er uddannet havbiolog. Han valgte at gennemføre rekorddykket i Mexico for at gøre opmærksom på forurening.

»Ligesom mange andre steder er havmiljøet truet af plastik og menneskets livsstil i al almindelighed,« siger Severinsen og fortsætter:

»Da verden blev ramt af corona for snart et år siden, ledte jeg efter en måde, jeg kunne vise, at pandemien ikke var en undskyldning for at glemme vores prioriteter for naturen eller sætte sine ambitioner på standby. Tværtimod.«