Nørrebrogade er af mange kendt som Københavns kebabbælte.

Den over to kilometer lange handelsgade er spækket med shawarmabarer, der mætter mange tusinde maver på daglig basis.

Nørrebro Lokaludvalg har førhen flere gange har afholdt konkurrencen om, hvem der egentlig laver den bedste sharwarma, og to år i træk tilfaldt hædren til den samme restaurant.

Men inden vi når til rækken af kebabkonger, skal vi først slå én ting fast.

Gratis kebab skabte en kødrand af folk: Interessen var stor, da der blev afholdt Nørrebrogade Mesterskab i Shawarma 2015. Ti shawarma-restauranter på Nørrebrogade dystede om titlen. 400 københavnere var smagsdommere, men flere tusinde stod i kø for at være blandt de heldige.
Gratis kebab skabte en kødrand af folk: Interessen var stor, da der blev afholdt Nørrebrogade Mesterskab i Shawarma 2015. Ti shawarma-restauranter på Nørrebrogade dystede om titlen. 400 københavnere var smagsdommere, men flere tusinde stod i kø for at være blandt de heldige. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Kebab og shawarma er stort set én og samme ting, men på to forskellige sprog. Shawarma er arabisk, og kebab er tyrkisk.

I 2015 og 2016 vandt den tyrkiske restaurant Kösem Nørrebro-mesterskabet i den populære egnsret. Men her fem år senere, er der gået ged i den.

18. oktober var Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg i restauranten, og resultatet af besøget endte ud i en sur smiley. Dertil fik Kösem også en bøde på 22.500 kroner.

‘Gulv under pizzaovn i produktionsområde fremstår med sorte belægninger af fedtstof. Rørføring under håndvask i produktionsområdet fremstår snavset og med belægninger af fedtstof,’ skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport, der er to sider lang og tætskrevet med uappetitlige beskrivelser.

Kösem ligger på hjørnet af Nørrebrogade og Ægirsgade. Den tyrkiske kebabrestaurant har fået to sure smileyer ud af de sidste tre kontrolbesøg. Foto: Google Street View
Kösem ligger på hjørnet af Nørrebrogade og Ægirsgade. Den tyrkiske kebabrestaurant har fået to sure smileyer ud af de sidste tre kontrolbesøg. Foto: Google Street View
Vis mere

‘Skuffekøler under produktionsbord fremstår med indtørrede rester af mad af en ældre dato på glideskinner og langs kanter i åbning og i bunden af skuffekøler. Skuffekøler under pizzabord fremstår med rester af dej og mel langs kanter i åbningen af skuffen.’

‘Gulv i produktionsområde i kælderen fremstår med sorte belægninger af snavs i fuger mellem fliser og i fordybninger/huller i fliser. Hylder på varelager i kælderenfremstår støvet og med rester af krydderier. Gulv af rå beton ved dør til kølerum i kælderen, fremstår med belægninger af snavs,’ står der i rapporten.

Martin Birch Hansen, der er sektionsleder i FødevareKøbenhavn under Fødevarestyrelsen, fastslår da også, at antallet af fødevareovertrædelser var forholdsvis mange under kontrolbesøget.

»Der skal være rent, hvor der laves mad. Hvis ikke det er tilfældet, kan der opstå bakterier, der risikerer at forurene fødevarerne og i værste fald kan gøre forbrugerne syge,« siger Martin Birch Hansen til B.T.

Det er ikke første gang, at Kösem har haft problemer med hygiejnen. Den 12. juli fik restauranten ligeledes en sur smiley og bøde på grund dårlig rengøring og sjusk med fødevarehygiejnen.

»Jeg vil gerne indrømme, at det her slet ikke er okay,« siger Gönül Erdinç, der er vicedirektør i anpartsselskabet Financial Holding, som ejer Kösem og en række andre kebabrestauranter på Nørrebro.

Hun fortæller, at selskabet overtog Kösem tilbage i juni fra den tidligere ejer, og siden da er der opstået indtil flere problemer.

»Det er ikke bare rengøringen, men en kombination af, at restauranten også har trængt til at blive renoveret. Så sent som i sidste weekend fik vi lagt nyt gulv. Men jeg skal ikke lægge skjul på, at vi skal have dygtigere rengøringsfolk,« siger Gönül Erdinç til B.T.

Hun oplyser, at Financial Holding har over 30 års erfaring i pizza- og shawarmabranchen. De seneste sure smileyer til Kösem har derfor givet et hak i stoltheden.

»Jeg kan ikke ændre på det, der står i kontrolrapporten. Men jeg kan garantere, at der var gjort rent dagen efter, og vi glæder os til, at Fødevarestyrelsen vender tilbage. Kösem er i de rigtige hænder nu,« siger Gönül Erdinç.

Sidste år havde Kösem en bruttofortjeneste på 6,2 millioner kroner, hvilket gør restauranten til en mellemstor virksomhed. Årsresultatet lå på 765.000 kroner, viser årsrapporten fra den tidligere ejers anpartsselskab.